Carles Solà, director de "30 minuts"
Carles Solà, director de "30 minuts"

30 minuts, actualitat amb profunditat

Aquest any, el programa 30 minuts arriba a la seva 38a temporada en antena, i ho continua fent amb el compromís de tractar l'actualitat i els temes d'interès general des del rigor, la profunditat i la reflexió, omplint la franja del prime time del diumenge a la nit, amb una audiència de prop d'un 13% de share.

Comencem la temporada 2021-2022 sense oblidar com la pandèmia per la Covid-19 ens ha colpejat. Una pandèmia, sense precedents, que ens va fer implicar, ja des del seu primer inici, amb intensitat i dificultats, en reportatges com "Dins del coronavirus", tenint en compte la dura realitat a les residències com "Residències, els grans oblidats", dificultats afegides com "Negar la pandèmia" o efectes col·laterals com la crisi al sector de la cultura, "Sobreviure el directe". Al llarg dels mesos de tardor i hivern abordarem l'impacte que ha tingut i continua tenint la Covid en la salut mental de la població més jove, en la restauració catalana, seguirem de prop l'evolució de les noves variants de la Covid-19 i les conseqüències socials i econòmiques que ha comportat, com també les seqüeles sobre les persones que l'han passada i que han desenvolupat la Covid persistent.

La creixent alarma mediambiental i la necessitat imperiosa de posar focus a la catàstrofe climàtica no només ens ha fet arrencar l'any amb reportatges com "Homo residuus" i els dos capítols "Emergència climàtica: l'ultimàtum del mar" o "Emergència climàtica: el crit de la terra", el reportatge que ha encetat temporada sobre l'afectació de la massificació en els espais naturals protegits i vulnerables a causa de l'augment del turisme de proximitat "La gran evasió", sinó que mereix la nostra plena implicació en pròxims reportatges, que ens acostaran al debat de les energies renovables i el polèmic desplegament de parcs eòlics i d'aerogeneradors, alhora que al futur del model aeroportuari català i de l'aviació civil.

Ens continuarem implicant en els esdeveniments polítics i socials, com vam fer als reportatges "Pujol: els secrets d'Andorra" i "La corona retratada" o el del dret a l'habitatge, amb "Un dret en venda". Reaccionarem, com sempre, amb rapidesa per oferir a temps reportatges d'actualitat que continguin una visió contrastada, amb diversitat d'opinions. També continuarem fent el seguiment, amb els antecedents i els resultats, de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, i veurem les implicacions que té la fabricació d'armes a Catalunya i Espanya i la venda d'aquestes a països que vulneren els drets humans o que estan en guerra.

Ens endinsarem en els casos relacionats amb trames de corrupció, males pràctiques des de les institucions, vulneracions dels drets humans o discriminacions i violències contra persones, com en el cas del col·lectiu LGTBI, i en la denúncia de les actituds racistes i els discursos d'odi i feixistes, lamentablement presents en la nostra societat.

Aquesta nova temporada posarem una especial atenció en els temes de consum relacionats amb la sostenibilitat, entrant en els debats sobre l'alimentació vegana enfront del consum de carn, el malbaratament alimentari o el futur de l'alimentació. En aquesta mateixa línia, analitzarem com afecta el territori català l'esgotament de recursos naturals, amb atenció a aspectes com ara la pesca, les matèries primeres, la gestió dels boscos o la propagació d'espècies molt devastadores, com el senglar, i coneixerem com s'està documentant el retorn del llop.

En l'àmbit internacional, el 30 minuts es fixarà en les conseqüències del retorn dels talibans a l'Afganistan, els vint anys dels atacs a les Torres Bessones de Nova York o el desplaçament de la frontera sud de la Unió Europea, als països sota el desert del Sahel.

Carles Solà
Director de 30 minuts

 

Anar al contingut