Diumenge, a les 21.55

"Marihuana, made in Catalunya", a "30 minuts"

El diumenge 13 d'octubre, a les 21.55, "30 minuts" emetrà la producció associada "Marihuana, made in Catalunya" en què es podrà veure com Catalunya s'ha convertit en els últims anys en un productor i exportador d'un tipus de marihuana cada vegada més potent i perillosa (especialment per als més joves) provocant que organitzacions criminals de tot el món s'instal·lin al territori atretes per aquest negoci il·legal altament lucratiu.

Catalunya, tradicionalment un lloc de trànsit per al narcotràfic d'haixix o la cocaïna, s'ha convertit en els darrers anys en un país productor i exportador de marihuana. Cultivadors autòctons i organitzacions criminals de tot el món produeixen arreu del territori català cànnabis que s'acaba venent i consumint a Europa. Ho fan a través d'un sistema d'explotació industrial basat en grans plantacions clandestines que els traficants oculten en urbanitzacions, naus industrials o domicilis particulars.

La demanda europea ha activat una gran oportunitat de negoci per als traficants ja que el preu d'un gram de marihuana es multiplica en travessar la frontera francesa. Això ha atret a Catalunya màfies de procedència estrangera que sovint competeixen violentament pel mercat. Els Mossos d'Esquadra calculen que hi ha de 3 a 5 morts anuals derivades d'enfrontaments criminals a causa de la marihuana. Només durant el 2018, els investigadors van desarticular 33 màfies dedicades a la producció i exportació de cànnabis. La xifra de plantes intervingudes durant l'any passat pels Mossos, Cos Nacional de Policia (CNP) i de la Guardia Civil superen les 200.000, una quantitat mai assolida ni publicada fins a la data que tanmateix representa una part proporcionalment escassa del total.

Endesa ha calculat que durant l'any passat, el frau elèctric perdut en plantacions clandestines equival al que haurien consumit 23.000 famílies durant aquests 12 mesos, és a dir, una ciutat com Girona. Els indicadors de la companyia elèctrica mostren que hi ha plantacions 'indoor' a totes les comarques.

Un codi penal permissiu, un clima propici, una percepció social complaent i una proximitat amb la frontera francesa han convertit Catalunya en un lloc idoni per produir la planta de cànnabis a l'interior de l'espai europeu i evitar així les dificultats de travessar fronteres enviant-la des del Marroc. El reportatge aborda el fenomen aprofundint en la realitat soterrada que afecta aquesta droga, lluny de visions edulcorades, i posant sobre la taula les seves conseqüències. No només per a la seguretat sinó també per a l'economia i la salut. Es tracta d'una indústria submergida que genera diner negre que els traficants després fan servir per finançar activitats il·legals o que intenten blanquejar invertint en propietats immobiliàries. Els problemes de salut estan relacionats amb el tipus de marihuana que produeixen aquestes plantacions industrials, cada vegada és més potent i perillosa, sobretot per als més joves, la població més susceptible a patir brots psicòtics.

El '30 minuts' entrevista, entre d'altres, els investigadors dels Mossos i de la Guàrdia Civil, un policia local de Maçanet de la Selva, un inspector de l'Agència Duanera, una experta en narcotràfic, la psiquiatra responsable de Drogodependències de Vall d'Hebron, el portaveu de la Fira Spannabis amb seu a Cornellà, el cap contra el frau elèctric d'Endesa, un professor d'economia de la UB o un activista dels clubs cannàbics. Veus diverses i afectades per intentar entendre en què consisteix el boom de la marihuana que viu Catalunya.

Un reportatge dirigit per Guillem Sànchez
Realització, imatge i muntatge: Raúl Cuevas

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 11 d'octubre del 2019

 

Anar al contingut