El president Montilla alerta que la sentència del TC va contra Catalunya però també contra Espanya

El president de la Generalitat diu que, encara que retallat, aquest Estatut és un avenç respecte a l'anterior. A més, es mostra contrari a fer un nou referèndum i avança que no esgotarà la legislatura fins l'últim dia.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat en declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut va "contra Catalunya" però també "contra Espanya, contra l'única Espanya possible, que és l'Espanya plural". Pel president de la Generalitat, el Tribunal Constitucional no hi és només per fer complir les lleis: "És un tribunal polititzat i per això era d'esperar més visió d'estat. No l'ha trobat." Amb tot, Montilla creu que la sentència demostra que "el PP ha fracassat en el seu intent de carregar-se l'Estatut" ja que el Tribunal Constitucional només els ha donat la raó en "una petitíssima part" dels articles que havien recorregut. "El PP ha fracassat. La major part de l'Estatut ha estat declarat constitucional. Ni anava contra la Constitució, ni trencava Espanya, ni era un privilegi." Per això, Montilla ha afirmat que està convençut que per aquest procés el Partit Popular tindrà "un judici sever de la història".

El president Montilla creu que l'Estatut, encara que retallat pel Tribunal Constitucional, és un avenç en l'autogovern de Catalunya respecte a l'anterior i ha subratllat que l'esforç de tot el procés ha valgut la pena: "Malgrat aquestes limitacions que introdueix la sentència, l'Estatut és millor instrument fins i tot amb la sentència que el que teníem abans, sens dubte. Per tant, això que ‘no ha valgut la pena l'esforç'... Ha valgut la pena. El que passa és que haurem de continuar."

José Montilla també ha contestat les veus que des del PSOE i des del PP li han recriminat la seva reacció de dilluns a la tarda i de bona part de la societat catalana: "La sentència té uns efectes en primer lloc emocionals, una primera reacció, que és normal també que tingui un component emocional, d'emprenyament, d'insatisfacció, que és legítim, a mi mateix em passa. I després ha de tenir també una reacció que ha de ser sobre la base d'analitzar la sentència, que encara no tenim, no d'especular. I després una reacció política, de veure com recuperem allò que el poble de Catalunya va votar, de manera ambiciosa, però a la vegada realista i possibilista."

El president de la Generalitat també ha rebatut les propostes dels seus socis de govern que li reclamen una consulta sobiranista o un nou referèndum estatutari: "El que no es pot fer és enredar la gent i abocar-la cap a camins que no porten enlloc o a carrerons que no tenen sortida." Montilla també s'ha preguntat què vol dir ERC quan afirma que no acatarà la sentència. I sobre el nou referèndum que proposa ICV, el president creu que no solucionaria res: "Entre altres coses perquè saps que no t'autoritzaran aquest referèndum. Per tant, si el que volem és que ens diguin que no per queixar-nos, doncs, sí que és una sortida. Però una sortida que no soluciona res."

El president també ha tret ferro a les diferències entre els seus socis de govern perquè "falten pocs mesos per a les eleccions", i ha afegit que no s'han de confondre posicions del govern amb posicions dels partits.
Sobre la manifestació prevista pel dia 10 de juliol a Barcelona, José Montilla ha afirmat que no és una manifestació "per anar a la sublevació, però sí per mostrar l'enuig i el rebuig pel contingut i per l'actitud del Tribunal Constitucional".

Eleccions

El president ha dit que les eleccions al Parlament es faran a la tardor i ha afirmat que no esgotarà tots els dies de legislatura: "Se celebraran a la tardor. Si algú creu que jo esgotaré fins l'últim dia és que tampoc em coneix. [...] Que ningú pensi que esgotaré fins al darrer dia. Les faré quan pensi que són millor per al país."

catradio.cat/mati
Anar al contingut