Washington

Els Estats Units intervenen les dues hipotecàries més importants del país

El Departament del Tresor nord-americà ha anunciat la intervenció governamental de les dues entitats hipotecàries més importants del país, Fannie Mae i Freddie Mac, tal i com avançàvem ahir. Aquestes dues entitats suporten la meitat del deute hipotecari del país i l'administració ha decidit intervenir per evitar el seu enfonsament i per protegir el mercat hipotecari. L'operació de rescat, la més gran que s'ha fet mai als Estats Units, té previst una inversió de 200.000 milions de dòlars i l'acomiadament de les cúpules directives de les dues empreses.

Actualitzat
El govern dels Estats Units ha anunciat, a través del secretari del Tresor, Henry Paulson, la intervenció de les entitats de garantia hipotecària Freddie Mac i Fannie Mae, les dues firmes més importants del país que concentren la meitat del deute hipotecari nord-americà. Aquesta és l'operació més gran que s'ha fet mai en la història del sector bancari.

Així, el Departament del Tresor, a través de la Federal Housing Finance Agency, prendrà el control d'aquestes companyies on injectarà 100.000 dòlars a cadascuna per sanejar-ne els balanços. El Tresor preveu la renovació total de la cúpula directiva de les dues firmes. Aquesta operació que ha estat qualificada de nacionalització.

Aquesta seria la intervenció estatal més important dels Estats Units des que va començar la crisi de les "subprime" fa poc més d'un any. Si aquestes empreses es desplomessin completament les conseqüències són imprevisibles ja que a més d'agreujar la crisi del sector immobiliari comportaria una crisi del sistema financer nord-americà amb repercussió mundial, segons ha anunciat en diverses ocasions el secretari del Tresor, Henry Paulson. Divendres Fannie Mae i Freddie Mac es van desplomar a la borsa en caure més d'un 25% i un 20%, respectivament. Les dues companyies són semipúbliques, cotitzen en borsa i  garanteixen o tenen la meitat dels deutes hipotecaris dels Estats Units. Les seves accions han caigut un 80% des de començaments d'any.

A finals de juliol, l'administració nord-americana va aprovar un pla per oferir préstecs especials per a aquestes dues companyies. Les dues empreses han acumulat pèrdues per valor de 15 milions de dòlars pels impagaments de les hipoteques dels ciutadants. La crisi va començar l'agost de l'any passat amb la crisi de les hipoteques d'alt risc, que va afectar tota l'economia nacional i internacional. A principis d'any, l'administració ja va rescatar el cinquè banc d'inversions dels Estats Units, Bear Stearns, que després es va vendre per molt baix valor a la banca JP Morgan.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut