El Caire

El "divendres de la ira" torna a tenyir Egipte de sang i violència amb desenes de morts i centenars de ferits

Desenes de morts i centenars de ferits, amb xifres que varien en funció de qui les serveixi, en els enfrontaments entre islamistes partidaris del deposat president Mursi i les forces de seguretat en una nova jornada de protestes convocada pels Germans Musulmans per la matança provocada per l'exèrcit dimecres. La jornada ha desfermat els temors d'una guerra civil.

RedaccióActualitzat
El pols a Egipte entre islamistes i exèrcit torna a evidenciar-se al carrer amb desenes de morts i centenars de ferits en una jornada de protesta convocada pels grups islamistes encapçalats pels Germans Musulmans i batejada com "divendres de la ira". Un centenar de persones haurien perdut la vida només al centre del Caire, segons fonts islamistes. El Ministeri de Sanitat ha xifrat en 17 les víctimes mortals i 182 els ferits a la resta del país, sense especificar el nombre de víctimes que podria haver-hi a la capital.

Després dels greus disturbis, els Germans Musulmans han optat per concloure les marxes i demanar als seus seguidors que tornin a casa. Tot i això, la nit s'espera que sigui tensa i llarga, mentre s'han desfermat els temors d'una guerra civil en un país completament dividit.

El govern justifica la repressió pel que anomena un complot terrorista dels islamistes, i en un comunicat del Consell de Ministres fa una crida a la unitat i diu que el poble, juntament amb el govern, l'exèrcit i la policia, són tots la mateixa cosa.

Els Germans Musulmans diuen que no havien viscut mai una tragèdia com aquesta. Anuncien, a més, que el "divendres de la ira" donarà pas a la "setmana de la ira", amb protestes pacífiques diàries a totes les províncies del país.

La crida a manifestar-se era un desafiament a les autoritats egípcies, només dos dies després de la massacre de dimecres a les places cairotes de Rabaa al-Adawiya i Nahda, en l'intent governamental de desmantellar les acampades que protestaven contra el cop d'estat que ha destituït Mohamed Mursi.

Enfrontaments al Caire i arreu

Els islamistes han sortit als carrers des de totes les mesquites del Caire després de la pregària del migdia amb la consigna de manifestar-se sense violència però amb fermesa. Un objectiu que, lamentablement, no s'ha complert.

Hi ha hagut escaramusses a molts punts del Caire, espacialment als voltants de la plaça Ramsès, on havien de confluir diferents marxes de protestes. El pont del 6 d'Octubre ha estat una ratera per als manifestants pro Mursi. És la principal via per arribar al centre de la capital, i els franctiradors hi han disparat des dels edificis adjacents. La gent intentava fugir com podia, a través d'un cable o saltant. Almenys deu de les víctimes mortals haurien mort en un assalt en una comissaria pròxima a aquest punt. Els Germans Musulmans ja han denunciat una cinquantena de morts a la capital.

L'exèrcit ha reforçat la seva presència als carrers i el Ministeri de l'Interior ha autoritzat la policia a utilitzar foc real contra els manifestants que ataquin edificis públics estatals o agents de seguretat. Denuncien que entre els manifestants n'hi ha que van armats amb fusells i còctels Molotov.

A la resta del país, la tensió també ha derivat en violència. Quatre persones han mort i 22 han resultat ferides a la ciutat d'Ismailia, al canal de Suez, segons informen agències internacionals. Al nord, a la ciutat de Damietta hi ha vuit morts més. A la ciutat d'Alexandria també s'han registrat enfrontaments i intercanvi de trets entre la policia i els manifestants sense que, per ara, se sàpiguen xifres fiables de víctimes mortals. Algunes fonts, però, parlen de 16 morts.

Un país dividit

El país viu dividit les protestes i fins i tot existeixen els anomenats comitès d'oposició a Mursi que circulen pels carrers amb pals i armes blanques. A la mesquita d'Asad bin al-Forat, els contraris als Germans Musulmans s'han enfrontat amb els manifestants que sortien de la pregària. Alguns musulmans s'han unit als cristians coptes per protegir les esglésies amb un cordó de seguretat contra la ira dels islamistes.

Reaccions per a tots els gustos

Totes aquestes imatges arriben en plena polèmica per l'ús desproporcionat de la força, especialment per part de la policia.

Les Nacions Unides han fet una crida a la calma i a la fi de la violència, es demana la contenció de totes les parts i han demanat una investigació per determinar les causes de la matança.

La Unió Europea, que va ser molt discreta amb el cop d'estat militar, culpa el govern interí i la classe política de la tragèdia i anuncia que estudiarà mesures.

Més reaccions, però a nivell popular, al Pròxim Orient. Milers de ciutadans s'han manifestat a Cisjordània i Gaza a favor del president Mohamed Mursi, encara detingut pels militars egipcis, i han protestat per la repressió que el nou govern egipci exerceix sobre els militants musulmans. Les concentracions han passat després de la pregària dels divendres. Hi ha hagut manifestacions semblants a Jordània i també fora de la regió, com al Pakistan i el Sudan.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut