El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dimecres durant la cimera telemàtica del G20 (Europa Press)

Putin diu ara sobre la invasió d'Ucraïna que "cal pensar com aturar aquesta tragèdia"

És la primera vegada que el president de Rússia expressa la voluntat d'acabar la guerra que va començar ell mateix i afegeix que vol negociar "la pau" amb Zelenski

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha qualificat aquest dimecres de "tragèdia" la invasió d'Ucraïna que va decidir ell mateix, i ha afegit que vol "aturar-la":

"Per descomptat, les accions militars sempre són una tragèdia, una tragèdia per a persones i famílies concretes, i per al país en general. Sense cap dubte, cal pensar com aturar aquesta tragèdia. Rússia no s'ha negat mai a entaular negociacions de pau amb Kíiv."

Ho ha dit en una reunió telemàtica del G20, la primera en què participa després de les tres que es van celebrar a Itàlia, Indonèsia i l'Índia, a què va enviar el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov.

És la primera vegada, des que el 24 de febrer del 2022 va anunciar l'"operació militar especial" per envair Ucraina, que Putin expressa públicament la voluntat d'acabar-la.

El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dimecres durant la cimera telemàtica del G20 (Europa Press)

Zelenski, Maidan i la Franja de Gaza

Menystenint el paper més que crucial que ha tingut ell mateix en aquesta guerra, Putin ha aprofitat per acusar el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, de ser el responsable que no hi hagi hagut negociacions per aturar-la.

També s'ha adreçat als líders mundials que es van mostrar "commoguts" amb les conseqüències de la invasió per retreure'ls que no els commogués els fets de Maidan:

"Entenc que la guerra, la mort de persones, no pot no commoure. I el cop sagnant a Ucraïna el 2014 que va desembocar a la guerra del règim de Kíiv contra el seu propi poble al Donbass, això no commou?".

Després ha repetit la fórmula al·ludint al "cementiri infantil" denunciat per l'ONU a Gaza i a "l'extermini de la població civil" palestina a mans d'Israel:

"I el fet que els metges hagin d'operar nens fent servir el bisturí sense anestèsia, no impacta?"

Conseqüències de l'atac rus a un complex residencial a Khàrkiv, a Ucraïna, a principis d'octubre

21 mesos de guerra total

Putin va llançar el febrer del 2022 la invasió d'Ucraïna amb la confiança que l'exèrcit rus podria controlar el país en poques setmanes, però l'exèrcit ucraïnès va aconseguir fer-lo recular a gairebé tots els fronts.

Rússia va reaccionar bombardejant les ciutats i les infraestructures ucraïneses, i enviant sobre el terreny el gruix de l'exèrcit, reservistes i mercenaris inclosos, i va aconseguir així conquerir i envair bona part del sud del país.

La constant i creixent arribada d'ajuda militar occidental ha permès als ucraïnesos d'estabilitzar els fronts de guerra, i des de fa més d'un any la situació és força estàtica.

El cansament de la població ucraïnesa

Fa 15 dies el cap de l'exèrcit ucraïnès va admetre que la guerra està "en un punt mort" i Zelenski que la població ucraïnesa està cansada de la guerra.

Davant d'una situació bèl·lica que va pel camí d'eternitzar-se i més enllà del cinisme, les paraules de Putin podien ser la base per a un punt d'inflexió que porti de debò a negociacions per acabar, per fi, amb la seva "operació militar especial".
 

Documental "Punt de no retorn: El sacrifici del front d'Ucraïna" 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut