Obra d'estil modernista d'un interès destacat per la seva autoria i singularitat (Ajuntament de Barcelona)
Barcelona

Una obra de Gaudí serveix per pagar un impost municipal per primer cop a Barcelona

El marc d'un mirall de l'artista està valorat en 60.000 euros i servirà per pagar l'herència de la finca modernista Casa Sayrach

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha acceptat per primera vegada una obra d'art com a pagament d'un impost municipal. L'obra és un marc de mirall atribuït a l'arquitecte Antoni Gaudí i està valorat en 60.000 euros.

El consell municipal ha acceptat aquest divendres per unanimitat la peça com a forma de pagament parcial de la liquidació de plusvàlua municipal d'Isabel Ferran Sanahuja. Es tracta de l'herència de la Casa Sayrach, una finca modernista situada entre la Diagonal i el carrer d'Enric Granados de Barcelona.

Aquest format de pagament d'un tribut local mitjançant béns integrats en el Patrimoni Cultural Català és admès segons estipula la Llei General Tributària i la Llei de Patrimoni Cultural Català.


El marc es conserva en bones condicions

L'obra de l'artista Gaudí és un marc amb un mirall de talla estructurada i daurada amb pa d'or. Fa 67 x 69 centímetres i té el perímetre bisellat. Segons el catàleg de patrimoni cultural de la Generalitat, va ser elaborat entre el 1901 i el 1905.

L'estat de la peça és molt bo, i segons el ple de l'Ajuntament "passarà a enriquir el fons d'algun museu de la ciutat". L'estil és modernista i destaca per la seva singularitat.

Segons Juan José Lahuerta, professor i director de la càtedra Gaudí, el primer propietari sembla que va ser Manuel Sayrach i Carreras, que va tenir una relació professional amb Antoni Gaudí.

Fabricat a partir d'una maqueta de Gaudí

El mirall procedeix de la planta principal de la Casa Milà de Barcelona, la Pedrera. Però també ha estat exposat a les Galeries Nationales du Grand Palais de París i al Museu Picasso de Barcelona.

Segons la documentació que acompanya el mirall, va ser fabricat a partir d'una maqueta o concepte de Gaudí. És a dir, a partir d'uns artesans que van traduir la maqueta de l'arquitecte a un marc estructurat.

Es va fabricar en diversos tallers de l'empresa d'arts decoratives Hoyos, Esteva y Cia. L'empresa tenia botigues a la ciutat dedicades a la venda d'objectes modernistes.

 

ARXIVAT A:
ArtAjuntament de Barcelona
Anar al contingut