Dia Mundial de l'Aigua

Una de cada sis persones al món no té accés a l'aigua potable

Avui és el Dia Mundial de l'Aigua. Una data amb què es vol recordar el dret universal a tenir accés a aquest bé comú. Per això, membres de l'ONG Enginyeria sense Fronteres van cobrir ahir a la nit amb plàstics quinze fonts públiques de Barcelona, amb la intenció de sensibilitzar la ciutadania de la falta d'aigua potable al món. Actualment una de cada sis persones al món no té accés a l'aigua potable, i a dues de cada cinc els falta un sanejament adequat. Els més perjudicats per aquesta situació són els nens. Els experts alerten que la manca d'aigua i la seva mala distribució estan motivades pel canvi climàtic, que provocarà una disminució del 25% de la producció d'aliments en algunes regions del món.

Actualitzat
Més de 1.000 milions de persones pateixen manca d'aigua potable al món. Aquesta és una de les dades que s'han donat a conèixer per conscienciar sobre la manca d'igualtat a l'hora d'accedir a un dret humà reconegut per la comunitat internacional el 2002. La Coordinadora d'ONG pel Desenvolupament a Espanta (CONGDE) ha alertat que aquesta situació de desigualtat i desabastiment perjudica especialment els menors, ja que cada dia moren 3.800 nens i nenes per malalties associades a la manca d'aigua potable i al sanejament com la diarrea. En aquest sentit, la directora executiva del Consell per a l'Accés a l'Aigua i als Recursos Sanitaris (WSSCC), Joane Lane, ha alertat que "les malalties relacionades amb l'aigua són la principal causa de les morts entre els nens i acaben amb moltes més vides que la sida". Així, ha explicat que a l'Índia el virus del VIH que causa la sida provoca el 0,7% de les morts dels menors, mentre que la diarrea provoca el 20% de les defuncions. A Malawi aquest percentatge és del 18%. 

El canvi climàtic és una de les principals causes de la manca d'aigua i de la seva mala distribució al món, un fenomen que s'agreujarà, segons la CONGDE, ja que en algunes regions del món es produirà una reducció de més del 25% de la producció d'aliments. Dades difoses per l'ONU confirmen que el futur no és gaire esperançador. Segons han fet públic amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, si es manté el ritme actual de consum, que duplica el del creixement demogràfic, el 2025 el 60% de la població mundial viurà en regions amb escassetat d'aigua.

Però la manca d'aigua també es deu a les sequeres, el desenvolupament econòmic i l'augment del seu consum derivat del creixement global de la població. Tot això provoca que ja no hi hagi cap continent al món que s'escapi d'aquest problema.  

Per això, una de les demandes que centraran aquesta jornada serà la de garantir l'accés a serveis en condicions higièniques adequades en aquelles regions on els recursos hídrics siguin escassos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut