Un hospital infantil al subsol de Kíev: infants, mares i metges es refugien sota terra

L'ofensiva russa sobre la capital ha fet que l'hospital infantil Okhmadet, el més gran d'Ucraïna, es traslladi a un magatzem soterrani

RedaccióActualitzat

Un hospital sota terra. En això s'ha convertit l'hospital infantil Okhmadet de Kíev arran de la invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus. 

Al centre de la capital, a 800 metres de distància de la plaça Maidan, l'Okhmadet és l'hospital infantil més gran d'Ucraïna. 

Normalment té uns 600 pacients ingressats, però aquests dies n'hi ha una tercera part, uns 200.

Els passadissos subterranis s'han omplert de matalassos que ara acullen la majoria de pacients (Reuters/Umit Bektas)

L'altra gran diferència és que la majoria de metges i pacients s'han traslladat de les plantes de l'hospital al soterrani. Allà, un auster passadís amb el terra de formigó s'ha omplert de matalassos per acollir els infants i les seves mares.

Una nena amb una bossa de llaminadures, a l'hospital (Reuters/Umit Bektas)

A tocar de l'entrada al refugi subterrani, els pacients de cures intensives han estat traslladats a les parts més segures de l'edifici. 

Així, en un passadís hi ha nens i nenes en llits d'hospital, connectats a un degotador. D'altres dormen en cadires a la zona de la recepció.

Llits amb nens hospitalitzats sota terra per protegir-se dels bombardejos (Reuters/Umit Bektas)

Tots, en conjunt, "són pacients que no poden rebre tractament mèdic a casa", explica el cirurgià en cap, Volodímir Zhovnir, que afegeix: "No poden sobreviure sense medicació, sense tractament mèdic ni sense professionals sanitaris."

Una dona sosté un nadó sobre un llit a l'hospital (Reuters/Umit Bektas)

Nens i adults, en qualsevol cas, encara estan en xoc, com tots els ucraïnesos, davant d'un conflicte que els ha abocat a una situació en què fa quatre dies no es podien imaginar que es trobarien.

Les famílies passen hores en aquest espai, on també mengen (Reuters/Umit Bektas)

"També hem de tenir cura del personal" -explica Valeri Bovkun, un microcirurgià- "perquè si queden ferits o moren, qui tractarà els pacients?", es pregunta.

Durant una visita per a mitjans de comunicació organitzada pel govern ucraïnès, els responsables de l'hospital també han explicat que durant els primers quatre dies de guerra ja han atès quatre nens per ferides de metralla o de bala, i un d'ells està crític.

Una operació en un quiròfan sota terra (Reuters/Umit Bektas)

Mentre els periodistes visitaven el centre, de fet, operaven un nen de 13 anys ferit durant un enfrontament armat.

Zhovnir assegura que han pogut acumular medicaments per a un mes, però que necessiten aliments per a nadons. I afegeix:

"De totes les coses, el que més necessitem és la pau... això és la  punta de l'iceberg... la gent em pregunta on pot comprar insulina, si les farmàcies estan tancades."

A banda dels nens que són a l'hospital, Zhovnir també està preocupat pels que no hi hagin pogut arribar.

A l'hospital també hi ha nadons de pocs dies (Reuters/Umit Bektas)

Explica, per exemple, que cada dia tractaven uns sis o set infants per malalties comunes, com una apendicitis, i que ara la xifra de nens que arriben per ser atesos ha baixat dràsticament. 

"No poden haver desaparegut", remarca, "senzillament, no poden venir".

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut