El Colosseu de Roma (Unsplash/Dmitry Bukhantsov)

Tres turistes s'exposen a multes de 15.000 euros per guixar el Colosseu de Roma

Amb pocs dies de diferència, han gravat un jove britànic i una altra suïssa i ara han enxampat un alemany mentre feia malbé el monument

RedaccióActualitzat

Un jove alemany és el tercer cas de denúncia per fer malbé el Colosseu de Roma en poques setmanes, després d'una noia suïssa i d'un turista del Regne Unit, que van ser gravats mentre escrivien en una de les parets de l'amfiteatre romà.

Aquest últim cas és el d'un estudiant alemany de 17 anys que anava en un grup amb un professor i que ha estat denunciat pels vigilants del Parc Arqueològic del Coliseu. L'han sorprès i detingut mentre guixava una paret de la planta baixa del monument, deteriorant part del mur.

Ha sortit a la llum pública poc després de saber-se que una turista suïssa, també de 17 anys, va escriure una lletra "N", la inicial del seu nom, en una de les parets del mateix monument, com ha quedat registrat en un vídeo:


L'escena va ser filmada per un guia turístic italià, David Battaglino, que estava amb un grup d'estrangers visitant l'amfiteatre quan un se'n va adonar.

Battaglino va seguir la noia, que era de vacances amb la família, per denunciar-la al personal de seguretat de l'amfiteatre, a qui va entregar les imatges gravades per poder-les utilitzar com a prova davant de la policia.

Després de ser denunciada, pot ser condemnada a una multa des de 2.500 fins a 15.000 euros. Destruir un bé cultural com el Colosseu es pot arribar a castigar amb una pena de dos a cinc anys de presó.


L'excusa: "No sabia que era tan antic"

Fa algunes setmanes va circular a les xarxes el vídeo d'Ivan Dimitrov, un instructor de fitness de 27 anys, que viu a la ciutat anglesa de Bristol amb la seva nòvia, Hayley Bracey, i que va escriure el nom de tots dos també a les parets del Colosseu. Una altra turista va gravar-lo mentre posava "Ivan+Hayley 23" i ho va penjar en una plataforma.
 

@universebyu An American man recorded a tourist carving names into the Colosseum in Rome, Italy on Friday, June 23. According to Italian news outlets, the carvings read "Ivan + Haley 23." Italian authorities are working to identify the man behind the vandalism. The tourist could receive a fine of up to 15,000 Euros. (@rytz5837 via YouTube) #universebyu #byu #videooftheday ♬ original sound - BYU Universe

 

El ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, va prometre que es perseguiria aquest acte de vandalisme, quan les imatges es van fer virals. La policia va aconseguir llavors identificar-lo després de rastrejar les càmeres de seguretat i els registres dels hotels i se'l va localitzar a Bulgària. La parella estava visitant la capital italiana durant un viatge de tres setmanes per Europa. 

Quan el jove, d'origen búlgar, va saber que el que havia fet era un delicte va escriure una carta de disculpes a la Fiscalia de Roma, a l'alcalde, Roberto Gualtieri, i a l'ajuntament de la capital italiana, que va publicar el diari romà "Il Messaggero".

"Conscient de la gravetat de l'acte comès, amb aquestes línies voldria dirigir les meves més sinceres disculpes als italians i al món sencer pels danys causats a un bé que, de fet, és patrimoni de tota la humanitat", va escriure a la carta, on també afegeix aquesta excusa:

"Reconec amb total vergonya que només després del que ha passat lamentablement vaig saber de l'antiguitat del monument"

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut