El poble vell de Sant Romà de Sau i de l'embarcador de la zona recreativa del pantà de Sau
El poble vell de Sant Romà de Sau i de l'embarcador de la zona recreativa del pantà de Sau (ACN/Jordi Borràs)

Portar aigua en vaixell des de Sagunt: l'alternativa del ministeri per fer front a la sequera

El govern espanyol planteja portar en vaixell a Catalunya aigua dessalinitzada de Sagunt

RedaccióActualitzat

Per poder pal·liar la sequera a Catalunya, una de les possibilitats que s'han posat sobre la taula és traslladar aigua des del País Valencià. Ho ha explicat avui el president valencià Carlos Mazón. Assegura que el govern espanyol li ha comunicat que vol portar aigua a Catalunya des de la dessalinitzadora de Sagunt, que és una infraestructura de l'Estat.

Segons explica la Generalitat valenciana en un comunicat, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha traslladat a Mazón, la intenció del ministeri de portar aigua en vaixells des de la dessalinitzadora.

Segons apunten alguns mitjans, l'aigua es rebria al port de Barcelona, que ja està preparat per rebre aigua en vaixells.

La planta de Sagunt està gestionada per Acuamed, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El govern espanyol ha garantit que l'augment de la capacitat de la dessaladora per sobre del 15% no té cap afecció per a les necessitats de la demarcació de València.

Reunió Mascort-Ribera

La Generalitat catalana no ha confirmat aquesta oferta i apunta que la necessitat de portar aigua en vaixell no es plantejaria fins als mesos d'estiu, si és que no plou abans.

El govern català considera que l'escenari actual no és extrem i que hi ha marge per plantejar solucions d'aquest tipus. 

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, es trobarà dilluns a Barcelona amb la ministra per a la Transició Ecològica per abordar la sequera que pateix el país.

El conseller Mascort ja va apuntar dimarts passat que la relació amb el ministeri "és molt fluida", i va detallar que, entre els temes que posaran sobre la taula, hi ha la possible arribada d'aigua d'altres indrets de l'Estat. "La col·laboració és màxima i segur que trobarem la fórmula perquè, si és necessari, portem aigua", va indicar.

Sobre l'arribada de vaixells carregats d'aigua, el conseller va recordar que el govern treballa des de fa mesos en aquest escenari i manté contactes amb navilieres, per assegurar-ne la disponibilitat, així com amb diversos territoris, amb l'objectiu que el país "estigui a punt" en cas que sigui necessari.


El País Valencià també reclama aigua

Mazón diu que ho accepta com una mostra de "solidaritat entre regions".

Mazón també ha explicat que li ha plantejat a Ribera l'emergència a l'Albufera, i li ha demanat que garanteixi que aquesta sobreexplotació de la dessalinitzadora de Sagunt no afectarà la demarcació de València.

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut