Estabilitzat el 60% del perímetre de l'incendi al cap de Creus: "Podem ser optimistes"

La majoria dels 350 veïns desallotjats han pogut tornar a casa aquesta nit

Actualitzat

"Podem ser optimistes, perquè hi ha un 60% del perímetre estabilitzat" de l'incendi del cap de Creus, segons ha dit el cap d'intervenció dels bombers, Santi Lleonart.

Tot i això, ha deixat clar que l'incendi continua actiu, encara que no hi hagi flama. "Està dins del marge d'estabilitat, però és una estabilitat precària".

Si no revifa el vent, el pronòstic és favorable. "Les nits tenen l'avantatge que no hi ha radiació solar i acostuma a pujar la humitat, però cal estar molt pendent de com evolucionarà la tramuntana", segons els bombers.


Tornen els desallotjats

La gran majoria de les persones que havien estat evacuades ja han dormit aquesta nit a casa seva.  Són els veïns de les urbanitzacions de Santa Isabel, Beleser, Perabeua, la Móra i les Móres i el càmping Port de la Vall. 

En canvi, han passat la segona nit fora de casa els desallotjats de la Vall de Santa Creu, Sant Pere de Rodes i Mas Ferrer. I els veïns de la Selva de Mar també han continuat confinats. 

 

El responsable dels bombers havia dit abans que "les cases no estan afectades".

La nit anterior, més de dues-centes persones han estat en instal·lacions facilitades pels ajuntaments de Llançà i el Port de la Selva i, la resta, en cases de familiars.

El foc ha afectat 410 hectàrees (Bombers)

415 hectàrees

S'ha aconseguit l'objectiu que s'havien plantejat els bombers per a aquest dissabte de mantenir el perímetre del foc, però hi ha hagut "diverses represes dins d'aquest perímetre".

Segons els Agents Rurals, el foc ha cremat 415 hectàrees, un balanç que es manté pràcticament igual des del migdia.

Durant tot el dissabte i durant tota la nit hi ha una vuitantena de mitjans terrestres treballant-hi. Hi ha hagut també una quinzena de mitjans aeris, que no poden volar quan no hi ha llum.

El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ha explicat que han desestimat la petició de demanar reforços a França, amb la incorporació d'avions militars FOCA, perquè "s'ha considerat oportú primer esgotar els recursos que encara eren disponibles i per això hi ha hagut una oferta de més recursos propis".

El cap d'intervenció dels Bombers, Santi Lleonart, ha coincidit que "no estàvem al límit de recursos propis", tot i que ha afegit que "si venen recursos d'on sigui, sempre son benvinguts".

El foc, que crema des de divendres a la tarda, també ha deixat cinc ferits lleus: quatre bombers i un ADF.


Un altre foc a Vilafant

La tarda de dissabte hi ha hagut preocupació també per un altre incendi, ja controlat, que s'ha declarat a Vilafant, també a l'Alt Empordà, sobretot perquè havia obligat a desviar-hi efectius.


Com va començar l'incendi

Perímetre afectat per l'incendi del parc natural de Cap de Creus, en un mapa facilitat pels Agents Rurals
Perímetre afectat per l'incendi del parc natural del Cap de Creus, en un mapa facilitat pels Agents Rurals

L'incendi va començar ahir, a dos quarts de dues de la tarda, a la urbanització Cau del Llop, molt a prop de la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva. 

La causa podria haver estat una burilla encesa que s'ha localitzat a la zona on es va originar el foc. Els Agents Rurals ho estan investigant i la policia científica dels Mossos l'està analitzant per mirar si es pot trobar un rastre d'ADN que permeti identificar qui la van llençar.

L'incendi que crema al Cap de Creus vist des de Port de la Selva (ACN)
L'incendi que crema al Cap de Creus vist des del Port de la Selva (ACN) (ACN)


Evitar desplaçaments a la zona

Totes les carreteres del cap de Creus tenen restringit el trànsit perquè la màxima prioritat és facilitar que els efectius treballin en l'extinció del foc.

A causa de l'incendi s'han mantingut tallades quatre carreteres: la GI-612 al Port de la Selva, la GI-613 a Roses, la GIP-613 a Vilajuïga i la GIV-6121 al Port de la Selva:

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut