Imatge dels Agents Rurals del punt on ha començat l'incendi

Una burilla com a causa del foc: el govern, indignat, avisa de les conseqüències penals

En l'última dècada s'han cremat més de 12.000 hectàrees a Catalunya en incendis provocats per un cigarret encès

Actualitzat

Una burilla encesa és la principal hipòtesi de l'origen de l'incendi que crema al parc natural del Cap de Creus. Agents rurals la van trobar divendres a la tarda a tocar de la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva, a la urbanització Fener, després d'identificar el punt d'origen en un vídeo gravat per un testimoni.

Les restes del cigarret s'han enviat a analitzar per veure si hi ha ADN que permeti saber qui l'ha llençat. Tot i que la investigació no està tancada, aquesta és la causa del foc amb què es treballa perquè els agents rurals no han trobat cap altre indici ni font de calor que el pogués haver originat.

Toni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, ha explicat que l'àrea d'inici de l'incendi es va poder determinar de forma molt ràpida gràcies a alguns testimonis. Divendres "es donaven totes les condicions" perquè l'incendi es produís, ha dit Mur, perquè "els incendis amb burilles necessiten unes condicions concretes de vent sostingut i humitat relativa al voltant del 20 per cent".

El més probable és que la burilla l'hagin llençat des d'un vehicle perquè "estava a tocar mateix de l'asfalt", tal com es pot veure en les imatges facilitades pels Agents Rurals.

Primers moments del foc que ha afectat 400 hectàrees (Agents Rurals)

La burilla estava "bastant consumida" i Toni Mur ha dit que això dificultarà trobar-ne ADN. En aquest sentit, explica l'inspector, quan el foc comença la combustió és encara "poc intensa" i per això s'ha pogut trobar la burilla.


"Haver de viure tot això per una possible negligència"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha mostrat indignat per "haver de viure tot això per una possible negligència", en referència a la burilla que s'ha trobat al punt d'ignició:

"Els primers indicis indiquen que aquest foc ha estat fruit d'una negligència, fruit d'una imprudència, fruit de tirar per la finestra una burilla... Que haguem de viure tot això a causa d'una imprudència, indigna."

" Per tant fem una crida a la prudència, perquè estem en un estiu complicat i depèn molt de nosaltres que siguem capaços d'aturar els incendis abans que aquests es produeixin. "

No és la primera vegada que passa. De fet, en l'última dècada s'han cremat més de 12.000 hectàrees a Catalunya en incendis provocats per un cigarret encès. El conseller Elena ha explicat que l'any passat hi va haver 11 incendis forestals provocats per burilles mal apagades.

En el mateix sentit, el vicepresident Jordi Puigneró ha recordat que gairebé la meitat d'incendis són provocats per negligències i que el govern perseguirà qualsevol actuació negligent:

"El 40 per cent dels incendis són provocats per negligències. Una burilla de negligència són 50 anys de reforestació. Hem d'anar molt amb compte aquest estiu, tenim el país molt sec i no ens podem permetre el luxe que ens cremin el país. Actuarem contra totes les persones negligents."


Conseqüències penals

Els Mossos d'Esquadra analitzen ara la burilla a la recerca d'ADN que permetés identificar qui la va llençar. En cas que es pogués arribar a localitzar l'autor amb aquesta prova, hauria d'afrontar "conseqüències penals".

El Codi Penal estableix multes i penes de presó que poden anar d'un a cinc anys pel delicte d'incendi forestal. A més, si hi ha hagut risc per a la vida o la integritat física de les persones, es castiga amb penes de presó de deu a vint anys.
 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut