El govern preveu replicar el xat per a joves per detectar malestars emocionals i trastorns de salut mental a tot Catalunya
El govern preveu replicar el xat per a joves per detectar malestars emocionals i trastorns de salut mental a tot Catalunya (ACN/Eli Don)

Línies d'ajut, coordinació i formacions: les mesures clau del Pacte Nacional de Salut Mental

La Generalitat preveu replicar a tot Catalunya el xat per a joves que ja està operatiu a Barcelona i millorar la coordinació entre diferents departaments, entre altres mesures

El govern de la Generalitat ha anunciat que destinarà vint milions d'euros al desplegament del Pacte Nacional de Salut Mental.

L'executiu ha informat que, entre altres accions, té previst replicar per a tot Catalunya el xat per a joves ja actiu a Barcelona, on s'ofereix suport emocional a adolescents i joves d'entre 14 i 29 anys.

Des de juliol del 2022, l'Ajuntament de la capital catalana compta amb aquest xat, gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança, que està actiu 24 hores i que té com a objectiu detectar precoçment problemes de salut mental com depressió, idees suïcides o trastorns de conducta alimentària.

Al novembre, el govern va llançar la prova pilot del xat, i ara buscarà consolidar el projecte en l'àmbit de tot Catalunya.

El telèfon, per altra banda, ja està actiu en tot el territori en fase de prova pilot, i es preveu que de cara el primer trimestre del 2024 ja tingui la inversió de 400.000 euros perquè estigui plenament operatiu.

Entre 4 i 5 milions per millorar la coordinació

És una reivindicació històrica dels professionals de salut mental: que els diferents recursos, que depenen de diferents departaments de la Generalitat, comparteixin de manera eficaç la informació del pacient, quan aquest canvia de recurs i l'atén un professional diferent.

La inversió preveu augmentar la coordinació entre els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, els CDIAP, que depenen de Drets Socials; els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil i els Centres de Salut Mental d'Adults, els CSMA, que depenen de Salut, o els Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica a les escoles, els EAP, que depenen d'Educació.

També es vol posar en marxa l'Observatori de Salut Mental, perquè avaluï les polítiques implementades, i un Atles de recursos, per indexar tots els serveis i professionals que atenen en aquest àmbit arreu de Catalunya. En aquest sentit, es comptarà amb els ajuntaments per referenciar de quins recursos disposen.

Més currículum a escoles i suport a universitats

La inversió preveu augmentar el currículum a les escoles sobre salut mental i emocional, per detectar de manera precoç malestar de l'alumnat i possibles trastorns de salut mental.

No augmentaran el nombre de personal d'infermeria destinat a les escoles, sinó que es vol potenciar tallers a l'aula que treballin la resolució de conflictes, autoconsciència o habilitats relacionals.

Sí que esperen poder incrementar el nombre de personal a les universitats destinat a atendre les necessitats emocionals dels estudiants.

Formació per als professionals de salut mental

El pla preveu formar els més de 6.000 professionals de salut mental que presten serveis de salut mental a la xarxa SISCAT, amb la difusió dels anomenats "Quality Rights" de l'OMS, que promou els drets humans de les persones amb discapacitats psicosocials, intel·lectuals o cognitives.

El Pacte Nacional de Salut Mental vol orientar les actuacions dels professionals en la "recuperació" del pacient, en el consentiment informat, el foment de l'autonomia i la capacitat d'elecció i la inclusió a la comunitat.

El xat està actiu 24 hores i té l'objectiu de detectar precoçment problemes de salut mental
El xat està actiu 24 hores i té l'objectiu de detectar precoçment problemes de salut mental (ACN/Eli Don)

Continuïtat del projecte "Ocell de foc"

Es treballa en la continuïtat del projecte "Ocell de foc", del Departament de Treball, que arriba al segon any de vida. Amb diferents figures com educadors de carrer, integradors socials i psicòlegs, busca que els professionals surtin dels centres d'atenció a la salut mental i puguin contactar amb joves d'entre 16 i 30 anys, perquè assoleixin més benestar emocional i es puguin inserir laboralment.

En el primer any, un total de 10.847 joves han participat en les diverses accions del programa.

ARXIVAT A:
Salut Mental
Anar al contingut