Microplàstics a la platja de Doniños, a Ferrol (EFE/Kiko Delgado)
Microplàstics a la platja de Doniños, a Ferrol (EFE/Kiko Delgado)

La Fiscalia investiga el vessament de pèl·lets a Galícia, enmig d'una tempesta política

Creuament d'acusacions entre la Xunta i el govern espanyol per la gestió d'un incident que els ecologistes qualifiquen de "nova catàstrofe mediambiental"

RedaccióActualitzat

La Fiscalia espanyola ha obert una investigació pel vessament al mar de prop d'un miler de sacs de pèl·lets --microplàstics que anaven destinats a fer envasos de menjar-- d'un vaixell, el Tuconao, que navegava per l'Atlàntic, en aigües portugueses, el 8 de novembre passat

A falta de més informació sobre l'incident, l'arribada de milions de fragments d'aquestes petites boles de plàstic a diverses platges gallegues ja fa dies que desperta una gran preocupació. En la ment de tothom, el nefast record del vessament del Prestige, que l'any 2002 va inundar la costa de Galícia amb el tristament famós "txapapote".

La Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme ha obert diligències processals per investigar-ho en trobar que hi ha "indicis de toxicitat" en aquestes "boles de plàstics" que "no són biodegradables i no poden eliminar-se".

Segons l'escrit del ministeri fiscal aquests materials van aparèixer a les platges i roques d'Espiñeirido i que s'han estès fins a les costes de França.  


Retrets entre administracions en període preelectoral

L'ambient preelectoral que es viu a Galícia, però, ha convertit el desastre mediambiental en un argument per retreure's responsabilitats entre les diferents administracions, la central, l'autonòmica i la local.

El govern espanyol afirma que està a l'espera que la Xunta "exerceixi les seves competències" i declari el nivell 2 d'emergència (de moment manté l'1, el mínim establert) per "poder participar de manera efectiva en la recollida i la neteja de les boles de plàstic que estan arribant al litoral gallec".

Pèl·lets provinents del vaixell Tuconao, a la platja de l'Orzan, a la Corunya
Pèl·lets provinents del vaixell Tuconao, a la platja de l'Orzan, a la Corunya (EFE/Cabalar)

La Xunta, però, descarta elevar el nivell d'emergència per contaminació marina pel vessament dels pèl·lets, tret que rebin --han dit-- "noves informacions per part del govern espanyol". 

La vicepresidenta segona de la Xunta i consellera de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, ha dit aquest dilluns que les petites boles de plàstic "no són tòxiques ni perilloses", però que "és plàstic i s'haurà de treure dels arenals".

Des de l'executiu gallec insisteixen que la responsabilitat del transport al mar és de l'Estat i que va ser Salvament Marítim qui va rebre l'avís sobre la pèrdua de la càrrega per part de la naviliera, i "no va alertar l'administració autonòmica".

El president gallec, Alfonso Rueda, ha insistit també en aquesta suposada falta d'informació per part del govern espanyol a la Xunta. Rueda ha criticat el que considera un "ús electoral" d'aquesta situació "per part de les esquerres".

"Recollirem tot el que arribi a les platges, posarem els mitjans necessaris i qui vulgui ajudar que ajudi i el que no que segueixi fent campanya, però que no destorbi."

El ministre de Transporte i Movilitat Sostenible, Óscar Puente, ha acusat la Xunta de "no fer res" des del 13 de desembre, data del primer albirament de pèl·lets i ha assegurat que no pot actuar mentre no sigui declarat el nivell 2 d'emergències. 
 

Els ecologistes demanen la mobilització de l'exèrcit

Mentrestant, sobre el terreny, ja hi ha un dispositiu del govern autonòmic que ha mobilitzat unes 200 persones, entre personal propi, guardacostes, agents mediambientals i també personal coordinat per l'empresa pública Traqsa, que treballen i controlen una recollida que està sent "molt difícil".

També grups d'ecologistes i de voluntaris ja fa dies que netegen les platges afectades, sobretot de la ria de Vigo, la costa de la Corunya i també algunes de Lugo.

Algunes organitzacions ecologistes reclamen la "immediata mobilització de la Unitat Militar d'Emergències" (UME) davant del que qualifiquen de "nou desastre mediambiental". Lamenten que encara no s'hagi activat cap pla d'actuació nacional, tot i que se sospita que els pèl·lets ja estarien arribant a les costes d'Astúries i Cantàbria.

Precisament, el govern d'Astúries ha activat el pla de contingències per contaminació marina accidental del Principat, davant la presència de microplàstics en diverses platges del litoral occidental asturià.

Platges com la de Doniños, al Ferrol, s'han omplert de microplàstics del Tuconao
Platges com la de Doniños, al Ferrol, s'han omplert de microplàstics del Tuconao (EFE/Kiko Delgado)
ARXIVAT A:
Medi ambientGalícia
Anar al contingut