Shakira surt de l'Audiència Provincial de Barcelona, el 20 de novembre, després d'arribar a un acord que li evitava el primer judici
Shakira surt de l'Audiència Provincial de Barcelona, el 20 de novembre, després d'arribar a un acord que li evitava el primer judici (Europa Press/Kike Rincón)

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal: "No hi ha cap indici"

El tribunal d'Esplugues tanca la investigació després que la Fiscalia ho demanés aquest dimecres

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat ha arxivat provisionalment la segona causa oberta contra Shakira per presumpte frau fiscal. La resolució arriba l'endemà que la Fiscalia fes marxa enrere i demanés que es tanqués la investigació contra la cantant per defraudar presumptament 6,6 milions d'euros.

La interlocutòria publicada aquest dijous assenyala que, després que tant el ministeri fiscal com les acusacions particulars hagin demanat l'arxivament, només queda dictar el sobreseïment de la investigació, és a dir, donar-la per acabada. 

El tribunal s'alinea així amb la Fiscalia en considerar que "no existeix cap indici que pugui acreditar" que Shakira, de manera "conscient i voluntària", hagués omès informació i documentació a l'hora de declarar l'IRPF i l'impost de patrimoni del 2018 a Hisenda.


Canvi de postura de la Fiscalia

El segon cas de frau fiscal que afectava l'artista es va iniciar quan la mateixa Fiscalia es va querellar contra l'artista colombiana per no haver fet la declaració de la renda ni haver pagat l'impost de patrimoni corresponent a aquell exercici. En concret, l'acusava de fer servir un entramat societari per eludir el pagament d'impostos pels ingressos de la gira "El Dorado", la cessió dels seus drets intel·lectuals i l'impost de patrimoni.

La cantant va negar els fets davant del jutge de la Fiscalia de Delictes Econòmics que instrueix el cas. Ho va fer per videoconferència, des de Miami, el febrer passat.

Ara, després de mesos de recerca, el ministeri fiscal ha rectificat i afirma que no hi ha prou indicis per acreditar el delicte. Les acusacions particulars --exercides per l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat-- també s'han mostrat a favor que s'arxivi, per la qual cosa el jutjat no ha tingut cap altra opció que posar-hi punt final.

Amb l'arxivament de la causa, s'obre la porta que l'artista pugui regularitzar la situació amb l'Agència Tributària per la via administrativa. És a dir, que es posi al dia dels pagaments amb Hisenda i pagui únicament el deute que li reclama. De fet, l'agost passat la defensa de Shakira ja va dipositar davant l'Audiència de Barcelona els 6,6 milions d'euros que li reclama l'Estat.


Més a prop del final dels litigis

Shakira fa un pas més cap a la resolució definitiva dels seus comptes pendents amb la justícia. Sobretot, després que la cantant donés per tancada la primera investigació per frau fiscal, referent als anys 2012 i 2014, el novembre passat.

En aquella ocasió, el judici no es va celebrar perquè va arribar a un acord amb les acusacions: va reconèixer els fets i va pagar una multa de gairebé 8 milions d'euros.

En paral·lel a aquests fronts penals, Shakira està pendent que l'Audiència Nacional resolgui un altre litigi que manté amb l'Agència Tributària per l'exercici tributari del 2011. En aquella causa, es dirimeix si la cantant va residir a Espanya per sobre dels 183 dies anuals que, d'acord amb la llei, converteixen un contribuent en resident fiscal al país.

ARXIVAT A:
JudicialAgència Tributària
Anar al contingut