Shakira s'estalvia el judici per frau fiscal amb un acord d'última hora i una multa milionària

L'artista ha reconegut els fets i ha acceptat una pena de 3 anys de presó, que no haurà de complir, i una multa que suma gairebé vuit milions d'euros

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Shakira s'ha estalviat el judici per frau fiscal a l'Audiència de Barcelona després d'arribar a un acord amb la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat, que l'acusaven de sis delictes de frau fiscal per haver evadit fins a 14 milions i mig d'euros entre el 2012 i el 2014.

La cantant ha reconegut els fets i ha acceptat una pena de 3 anys de presó (sis mesos per cada delicte) i una multa del 50% de l'import defraudat en cadascuna de les declaracions de la renda que no va tributar, que superen els set milions d'euros. La pena de presó no l'haurà de complir perquè la pot substituir per 400 euros per dia de condemna, és a dir, per uns 432.000 euros. En total, gairebé vuit milions d'euros (7.713.484 euros), que se sumen als més de 17 milions que ja ha tornat (entre el que havia defraudat i els interessos afegits).

També se li imposa la inhabilitació a rebre subvencions públiques i incentius fiscals durant 6 anys. L'acord reconeix l'atenuant de reparació del dany. 

Totes les parts han ratificat l'acord i totes les acusacions han confirmat davant el jutge que no hi presentaran recurs, i per tant la sentència ja és ferma.

Aquest és el moment:

Els tributs que havia deixat de pagar, segons l'acusació, són l'IRPF (12.371.197 euros) i l'impost sobre el patrimoni (2.191.771 euros).

La vista, que ha començat amb 10 minuts de retard, ha durat tot just 8 minuts: el temps de llegir l'acord al qual havien arribat acusacions i defensa, que Shakira reconegués els fets davant el jutge i la ratificació posterior de l'acord de conformitat, per totes les parts. 

Segons Miriam Company, advocada de la cantant, Shakira ha acceptat l'acord "motivada per la seva tranquil·litat i la dels seus fills i amb la voluntat de centrar-se en la seva carrera professional". També ha afegit que l'equip jurídic respecta les motivacions que han portat la cantant a acceptar la culpa tot i que confiaven poder "demostrar la seva innocència".

Shakira ha arribat acompanyada dels seus advocats, Pau Molins i Miriam Company (Reuters/Albert Gea)

Hi havia previstos més d'un centenar de testimonis

En aquest judici estava prevista la declaració de 117 testimonis, que eren claus per determinar si la cantant tenia residència habitual a Catalunya durant aquest període o no. L'objectiu de l'acusació era demostrar que sí que passava més de la meitat de l'any a Catalunya (període que es considera residència habitual) entre el 2012 i el 2014.

Els seus advocats, en canvi, asseguraven que Shakira era resident fiscal a Espanya només des del 2015, i que no té cap deute pendent perquè tan bon punt va saber el que Hisenda li reclamava va pagar, fins i tot abans que la Fiscalia interposés la querella. Aquest fet l'ha tingut en compte la Fiscalia i s'ha considerat un atenuant a l'hora de rebre la condemna.

La Fiscalia sostenia, però, que la cantant va fer veure que residia a les Bahames durant tres anys, quan ja vivia a Espanya, per no pagar els impostos que se li reclamen, i que havia fet servir un entramat de societats en diversos paradisos fiscals, on haurien arribat tots els seus ingressos durant aquest temps.

Per seguir el judici, que al final no s'ha celebrat, hi havia fins a 200 periodistes acreditats.

 

ARXIVAT A:
Frau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut