Al Níger hi ha uns 1.500 militars francesos que ara hauran de tornar
Al Níger hi ha uns 1.500 militars francesos que ara hauran de tornar (Europa Press/Antonin Burat)

França retira l'ambaixador del Níger i suspèn la cooperació militar amb el país

Macron certifica el final de la Françafrique, un concepte geopolític històric que plasmava la influència de París a les antigues colònies africanes

RedaccióActualitzat

El president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat el retorn cap a París de l'ambaixador francès al Níger i la decisió de suspendre la cooperació militar amb aquest país africà.

Macron ha explicat aquest diumenge que hi haurà "una sortida ordenada d'aquí a finals d'any" del contingent militar francès al Níger pel cop d'estat que va enderrocar al juliol el president Mohamed Bazoum i va posar al capdavant del país una junta militar.

La junta militar nigerina ja havia exigit a l'antiga metròpoli tant la retirada de l'ambaixador com dels 1.500 soldats francesos estacionat al país. Va ser una de les primeres decisions preses pels militars després del cop d'estat del 26 de juliol que va fer bascular el Níger cap a l'òrbita prorussa, com ja va passar a Mali i a Burkina Faso.

"Hem estat allà perquè el Níger ens ho va demanar, Burkina Faso, Mali, per ajudar-los a combatre el terrorisme als seus territoris. Avui aquests països han estat víctimes de cops d'estat."

El cap d'estat francès ha explicat que en les pròximes hores l'ambaixador francès al Níger tornarà a París.


El final de la Françafrique

En una entrevista a TF1 i France 2, Macron ha assenyalat que França estarà "sempre disponible" per ajudar Àfrica, però ha posat punt final a un concepte històric, Françafrique.

 "S'ha acabat la Françafrique, quan hi ha cops d'estat no hi intervenim."

Aquest concepte geopolític plasmava la influència de París a les antigues colònies africanes. 

El president francès assegura que donarà suport en la lluita contra el terrorisme, sempre que sigui a petició de governs democràticament electes o d'organitzacions regionals.

Les poques tropes franceses que quedaven

Níger acollia des del 2022 una bona part dels efectius restants de l'operació antijihadista francesa Barkhane.

Els militars havies estat traslladat des de Mali, on una junta militar al poder aliada a Rússia va rebutjar la presència francesa al seu territori.

El contingent francès al Níger, país on França també té interessos econòmics a l'urani, està repartit a la capital, Niamey, a Ouallam, al nord, i a Ayorou, a prop de la frontera amb Mali.

ARXIVAT A:
FrançaÀfrica
Anar al contingut