Albert Núñez Feijóo mira d'aconseguir un acord que li permeti ser president tot i l'aritmètica complicada
Albert Núñez Feijóo mira d'aconseguir un acord que li permeti ser president tot i l'aritmètica complicada

Feijóo demana un acord per governar sol: "Cal un partit per a un govern i no 24 partits"

La petició del líder del PP coincideix amb l'anunci de Vox que assegura que donarà suport sense condicions a la investidura de Feijóo

RedaccióActualitzat

La dreta espanyola es mou per aconseguir un govern del PP. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha trencat el silenci d'una setmana per demanar un govern en solitari. El discurs apareix just el mateix dia que Vox  assegura que donarà suport sense condicions a la investidura de Feijóo.

Des del l'intercanvi de cartes de Núñez Feijóo i Pedro Sánchez, el cap de setmana passat, el líder del PP no havia tornat a parlar en públic. Set dies després, des de Galícia, Feijóo ha apostat per un govern en solitari amb el suport de les forces constitucionalistes i així evitar una situació de bloqueig.

El líder del PP, que va guanyar les eleccions generals del 23J, diu que cal un govern d'un partit i no de 24. Per això, Feijóo demana suport amb un gran acord constitucionalista.

Assegura que vol evitar els altres dos escenaris possibles: "o bloqueig i repetició electoral" o "una investidura del senyor Sánchez a canvi d'afeblir l'Estat, de disminuir els interessos generals i de fer fallida el principi d'igualtat".

"Intentaré aquest acord constitucional, aquest acord ampli, amb humilitat, amb els interessos generals com a llibre de capçalera i amb respecte a tots els partits polítics."

Feijóo, però, no ha detallat quins partits podrien entrar en aquest acord i com sumari els vots. Si obté el suport de Vox, el candidat del PP té garantits 171 escons, però li falten cinc per arribar a la majoria absoluta.

Descartant els partits independentistes i nacionalistes (ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG sumen 26 escons), només hi ha l'opció de sumar els vots de Coalició Canària -- que no està clar que voti en el mateix sentit que l'extrema dreta -- i així i tot li caldria alguna abstenció del PSOE o Sumar per ser president.

Un escenari que sembla improbable com es veu al pactòmetre:

 

Feijóo ha enviat un missatge a Sánchez sense citar-lo. Critica els que estan "desapareguts" en un moment en què, per a ell, cal "donar opinió i fixar posició". El president espanyol en funcions està de vacances i va respondre per carta al candidat popular que es podrien reunir després de la formació del Congrés.

Segons Núñez Feijóo, el PSOE no ha acceptat la derrota a les urnes:

"Encara avui el Partit Socialista no ha felicitat el Partit Popular ni el seu candidat per haver guanyat les eleccions"


Vox no posa condicions

Sigui coincidència o una certa estratègia, l'extrema dreta de Vox ha emès aquest diumenge un comunicat on diu que no posa condicions a la investidura de Feijóo.

La formació diu que no serà "un obstacle per evitar un Govern de destrucció nacional".

Vox afegeix que la seva principal preocupació és la possibilitat que el cap de l'executiu i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sigui investit president "amb els suports del pròfug de la Justícia, Carles Puigdemont, Bildu, PNB i ERC".

Sobre aquest comunicat, Feijóo ha declarat que "és un avenç" que implica "reconèixer la victòria" i l'emmarca "en l'àmbit de constitucionalisme".

 

ARXIVAT A:
PPVoxEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut