Victoria

Els tripulants del pesquer diuen en arribar a casa: "Pensàvem que no tornaríem a veure aquesta terra"

Els tripulants espanyols del pesquer basc "Playa de Bakio", alliberat dissabte passat després d'una setmana de segrest per pirates somalis, han arribat, finalment, a casa. Cinc ho han fet a Bilbao i els altres vuit, a Vigo. A la seva arribada a Galícia, el contramestre del vaixell ha expressat la duresa amb què han viscut els dies de segrest, que es va fer mentre estaven sopant. També ha explicat que els raptors no els van donar opció a res, ja que van aparèixer amb un llançagranades i els van amenaçar amb fusells. El mariner ha dit també que pensava que no tornarien vius ni que tornarien a veure "aquesta terra". Els 13 tripulants han baixat dels respectius avions mig somrient, amb bona salut, tot i que molt cansats.

Actualitzat

Enmig d'una gran emoció els vuit tripulants gallecs del tonyinaire basc han arribat a Vigo. Allà els esperaven familiars, amics, i el president de la Xunta, Emilio Pérez Touriño.

Després de demanar als periodistes que els deixin uns dies de tranquil·litat per estar amb les seves famílies, el contramestre del vaixell, Ángel Fernández, ha accedit a explicar com va ser el seu captiveri davant les càmeres. El mariner ha expressat la duresa amb què han viscut els dies que han passat segrestats pels pirates somalis. A més, ha explicat que el segrest es va fer mentre estaven sopant i que els raptors no els van donar opció a res, ja que van aparèixer amb un llançagranades i els van amenaçar amb fusells. El contramestre del vaixell també ha dit que pensava que no tornarien vius i que no "tornaríem a veure aquesta terra". Finalment, el mariner ha assegurat no saber res sobre si s'ha pagat o no un rescat per l'alliberament que continua generant polèmica entre el govern i l'oposició.

Per la seva banda, els cinc pescadors o ''arrantzales'' bascos han arribat a l'aeroport de Bilbao. Deixant enrere l'odissea viscuda, amb cara de cansats i poc equipatge els cinc tripulants del "Playa de Bakio" han arribat a l'aeroport de Loiu amb una hora de retard sobre l'horari previst. Els cinc pescadors se'ls veia seriosos, esgotats i amb ganes només de retrobar-se amb els seus. Abans de marxar cap a casa, però, han volgut agrair tot el suport que han tingut durant els sis dies de segrest.

A primera hora del matí, els 13 tripulants bascos i gallecs han aterrat a la base aèria de Torrejón de Ardoz, on els esperava la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí. Els mariners han baixat de l'avió mig somrient, amb bona salut i molt cansats. A l'avió, la meitat del trajecte, que ha durat deu hores i mitja, l'han passat dormint i l'altra, comentant el resultat del partit Manchester-Barça. Alguns han arribat amb l'única roba de què disposen, després que els pirates els van robar tots els efectes personals.

Des de l'aeroport, la ministra ha demanat als mitjans de comunicació que respectin la intimitat dels mariners i ha celebrat el final del segrest i la satisfacció del govern per la seva arribada a Madrid.

Per la seva banda, els tretze africans que també viatjaven en el pesquer segrestat s'han quedat a les illes Seychelles, des d'on marxaran cap als seus respectius països.

Repatriats des de les Seychelles

El "Playa de Bakio" i els seus 26 tripulants arribaven aquest dimarts a la capital de les illes Seychelles, escortats per la fragata espanyola "Méndez Núñez". Allà els esperava l'avió que, finalment, els ha repatriat cap a Espanya. Un cop a terra, i en una trobada amb periodistes, el patró de l'embarcació va explicar que havien rebut un tracte "molt vexatori" durant els set dies que va durar el segrest. Amb llàgrimes als ulls, Amedo Álvez va precisar, però, que en cap moment els van arribar a pegar i va agrair la presència a la zona de la fragata espanyola "Méndez Núñez". Si no hagués estat per ella, ja va afegir, "ens haguessin tornat a agafar".

Anar al contingut