L'incendi al coll de l'Alba, a Tortosa, ha obligat a evacuar els treballadors d'un parc eòlic i 6 persones de dues masies properes com a mesura preventiva (Bombers de la Generalitat)

Un detingut per l'incendi forestal al coll de l'Alba, a Tortosa, que ja està controlat

La principal hipòtesi de l'origen del foc, que ha cremat 90 hectàrees, apunta a unes cremes agrícoles que incomplien les mesures de prevenció obligatòries, segons els Agents Rurals

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut a Tortosa un home relacionat amb l'incendi que s'ha declarat aquest dimarts al coll de l'Alba, a Tortosa. Segons fonts de la investigació, el detingut, de 43 anys, hauria fet una crema de restes vegetals agrícoles que incomplia les mesures obligatòries de prevenció d'incendis, tot i que tenia permís per fer-la. Quan el foc es va descontrolar, l'home hauria marxat de la zona.

L'arrest s'ha produït aquest dimecres al matí a l'estació de trens de l'Aldea pels Mossos, que en preveien la fugida. L'home treballava per al propietari d'una finca de la zona que s'estava desermant. El detingut, se l'investiga per un suposat delicte d'incendi forestal per imprudència

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat el foc cap a les onze de la nit. Les flames han afectat unes 87,6 hectàrees, de les quals unes 60 són dins l'espai d'interès natural de les serres de Cardó-el Boix.

Durant la nit no s'ha produït cap revifada. Una dotzena de dotacions han vigilat la zona cremada per apagar punts calents i fumeroles. "El vent ha estat fluix i ha mantingut el perímetre estable", diu el comunicat dels bombers.

Evolució de l'incendi, dimarts a la tarda (Bombers de la Generalitat)

El foc va provocar un pirocúmul, i segons els Bombers s'ha provat que el comportament del foc al sud de Catalunya és explosiu tot i tenir una primavera suau.

Aquest matí s'ha mantingut un dispositiu de 12 dotacions per assegurar i tancar tot el perímetre. L'objectiu és que la zona estigui totalment freda abans de dijous al vespre, quan es preveu una entrada d'aire de mestral que podria causar alguna represa. 

Aquest dimarts al migdia, el cap de la regió d'emergències a les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, havia avançat que eren "optimistes" i que preveien estabilitzar l'incendi, malgrat el reforç del vent de mestral, a la tarda. Aquesta fita s'ha assolit a dos quarts de sis, tot i que els mitjans aeris han continuat treballant fins que s'ha fet fosc. 
 

Durant aquest dimarts, han treballat en l'extinció del foc fins a 60 dotacions i un centenar d'efectius han treballat a la zona.


Una crema de restes vegetals hauria originat l'incendi

Els Agents Rurals han confirmat la troballa de proves "d'activitat humana" al punt d'inici de l'incendi i mantenen que la principal hipòtesi és que el foc s'hauria originat per la crema de branques d'olivera en una finca erma que s'estava tornant a posar en activitat. El 112 ha rebut l'avís cap a un quart d'onze.

El cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, ha detallat que el titular de l'activitat hauria comunicat i tindria permís per fer aquesta crema, però que tot apunta que s'incomplien les mesures de prevenció obligatòries. Han obert una investigació per concretar possibles responsabilitats administratives i judicials del detingut.
 


Els problemes d'accés han dificultat les feines d'extinció

El foc s'ha originat en una zona d'antics conreus al fons del barranc del Racó de l'Ermita i, un cop l'ha creuat, les flames s'han propagat molt de pressa cap al nord i l'oest, empeses pel vent de marinada. 

Els bombers han tingut molts problemes per accedir-hi, des de sota, amb els vehicles pesants. Això els ha obligat a desplaçar-se fins a la part superior i a treballar des de la cresta de la muntanya, on hi ha els aerogeneradors d'un parc eòlic. Les descàrregues dels mitjans aeris han aguantat la cua del flanc esquerre i han donat suport als efectius que treballen amb eines manuals.

L'incendi ha afectat 71,78 hectàrees forestals, 14,16 hectàrees agrícoles i 1,66 hectàrees de sòl urbà, segons els Agents Rurals

Expósito ha explicat que "els camins impracticables" han condicionat la primera resposta a l'incendi, juntament amb la necessitat d'evacuar 6 persones de dues masies. Per això, el cap de la regió d'emergències ha recordat que, en cas d'incendi, tota la gent que no estigui treballant en les tasques d'extinció es retiri de la zona i no s'exposi a un risc innecessari.
 

Un comportament del foc "explosiu"

Els analistes del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) han explicat que aquest incendi demostra que el comportament del foc al sud del país és explosiu tot i que estem vivint una primavera suau.

La sequera acumulada, apunten, provoca que la flama consumeixi la vegetació amb molta rapidesa. Amb només 20 hectàrees cremades, l'incendi ha creat un pirocúmul, un fenomen propi d'incendis molt més extensos i de molt alta intensitat.

Aquest pirocúmul ha provocat dues acceleracions de l'incendi, així com una gran columna de fum que ha estat visible des de diferents punts de les Terres de l'Ebre i que ha fet que el telèfon d'emergències 112 hagi rebut més de 150 trucades de ciutadans alertant d'aquest incendi.
 


Els Bombers han atacat sobretot el flanc dret per evitar que s'obrís massa i saltés la pista de la central eòlica. Precisament, al matí s'ha demanat que s'aturés l'activitat dels aerogeneradors del parc eòlic, on l'incendi ha cremat la zona dels ventiladors i s'ha evacuat, amb caràcter preventiu, tota la gent que es trobava a la zona. L'incendi no ha afectat cap nucli habitat.

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut