El ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Israel Katz
El ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Israel Katz, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Israel acusa Sánchez de "còmplice del genocidi jueu" pel reconeixement de Palestina

El president palestí, Mahmud Abbas, agraeix la decisió "valenta" i creu que demostra el "consens internacional" per aturar la guerra a Gaza

RedaccióActualitzat

La primera reacció del govern d'Israel al reconeixement de l'estat palestí per part d'Espanya d'aquest dimarts ha estat a càrrec del ministre d'Afers Exteriors, Israel Katz, que ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de donar suport a "l'assassinat del poble jueu".

Katz ho ha dit a la xarxa X, lligant unes declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz dient que "Palestina serà lliure des del riu fins al mar", que Israel considera un lema de Hamas.

En aquest sentit, el ministre israelià diu que Díaz coincideix amb el líder de Hamas a Gaza, Yahya Sinwar, i el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, "cridant a la desaparició de l'Estat d'Israel".

I segons el raonament de Katz, com que Sánchez "no ha acomiadat" Díaz per la declaració, és "còmplice" d'atiar l'odi contra Israel:


Per tot això, el ministre afirma que el que està fent Espanya és una crida a "l'establiment d'un estat terrorista islàmic palestí des del riu fins al mar".

Katz ha fet dos tuits amb el mateix text, un en hebreu i l'altre en castellà, amb la diferència que en el primer ha fet servir una expressió traduïble com a "genocidi jueu", mentre que en el segon ho ha qualificat d'"assassinat jueu".


L'amistat entre Espanya i Israel

El ministre d'Exteriors d'Israel menciona a X al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, aprofitant el debat que hi ha entre els dos grans partits espanyols entorn aquesta qüestió.

En aquest sentit, Katz va fer aquest dilluns un tuit en castellà en el qual afirmava que "el poble israelià i l'espanyol són pobles amics", i que la intenció de Sánchez és "separar-los".

Díaz va matisar posteriorment les seves declaracions, dient que el que volia dir és que Israel i Palestina "han de compartir un futur de pau i prosperitat".


Albares diu que ell no fa "política reactiva a cop de tuit"

La primera resposta per part d'Espanya ha arribat per boca del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat el reconeixement de Palestina.

Albares ha dit que el ministre israelià ha basat la seva crítica en "atacs, provocacions i falsedats infames" i que Espanya, Irlanda i Noruega es coordinaran per donar una resposta "serena i ferma".

En aquest sentit, ha afirmat que el seu govern "no fa política reactiva a cop de tuit" sinó que respondran quan ho decideixin i no "quan altres volen", i ha assegurat que "molts països miren i aplaudeixen la decisió":

"Avui és un dia que queda gravat en la història d'Espanya, un dia en el que el nostre país diu que davant el patiment no és possible la indiferència."

El ministre d'Exteriors ha recordat que aquest dilluns els països de la Unió Europea han acordat que es reuneixi el Consell d'Associació UE-Israel per reclamar a Israel que "acati la legalitat internacional".

En la línia de l'expressat per Pedro Sánchez en la declaració prèvia al Consell de Ministres, Albares ha insistit que el reconeixement de Palestina "no va contra ningú i molt menys contra el poble o l'estat d'Israel."

Abbas agraeix "les valentes i audaces posicions polítiques"

Per la seva banda el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha celebrat el reconeixement del seu estat per part d'Espanya, Irlanda i Noruega: 

"La presidència palestina dona la benvinguda a les valentes i audaces posicions polítiques europees, especialment les adoptades per Espanya, Irlanda i Noruega, que han reconegut l'estat de Palestina."

Abbas ho ha dit en un comunicat, en el qual ha afegit que el reconeixement és una mostra del  "consens internacional" que hi ha per posar fi a la guerra de Gaza.

Abbas ha aprofitat el comunicat per agrair també unes declaracions de l'alt representant de la UE, Josep Borrell, que diumenge va dir que la solució dels dos estats són "l'única garantia a llarg termini" per a Israel:

"Això és coherent amb la posició oficial palestina, que ha subratllat repetidament que les solucions militars i de seguretat han fracassat".

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut