El ministre d'exteriors israelià Israel Katz en una sessió de les Nacions Unides
El ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, a l'ONU, el març passat (Reuters/David Dee Delgado)

Israel apuja el to contra Espanya i diu que "farà mal a qui li faci mal"

Ha prohibit al consolat espanyol a Jerusalem donar servei als palestins de Cisjordània com a represàlia per la decisió de Pedro Sánchez de reconèixer l'estat palestí

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El govern israelià ha amenaçat aquest dilluns amb "fer mal a qui li faci mal", en unes declaracions adreçades directament a Espanya, un dia abans que el govern de Pedro Sánchez reconegui oficialment l'estat palestí.

L'amenaça l'ha fet el ministre d'exteriors israelià Israel Katz, que ha advertit l'executiu espanyol que "els temps de la Inquisició s'han acabat" i que no es quedaran de braços plegats "davant un govern que premia el terror":

"Els dies de la Inquisició s'han acabat. Avui dia, el poble jueu té un estat sobirà i independent, i ningú ens obligarà a convertir la nostra religió ni amenaçarà la nostra existència: a aquells que ens facin mal, nosaltres els farem mal com a resposta."


Katz també ha confirmat la prohibició del consolat d'Espanya a Jerusalem de donar servei als palestins, un veto que entrarà en vigor el pròxim 1 de juny. I ha afegit que "aquells que premien Hamas i intenten establir un estat terrorista palestí no tindran contacte amb els palestins".


Katz, que ha mencionat Pedro Sánchez i Yolanda Díaz al seu missatge d'X, també ha afegit directament, al final del tuit, el compte d'X del president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo.

El ministre d'Exteriors israelià ha adjuntat, en el missatge, la nota enviada a l'ambaixada espanyola a Israel on limita els serveis consulars d'aquesta delegació "als residents al districte consular de Jerusalem". Una política que, afegeixen, "no s'aplica als serveis consulars a ciutadans espanyols".

Katz també ha aprofitat per criticar les declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz dient que "Palestina serà lliure", assegurant que són "un atac a la sobirania i la seguretat d'Israel".

En un altre missatge al seu compte d'X publicat aquest diumenge, el portaveu d'Exteriors israelià ha penjat un vídeo on assegura que "Hamas agraeix a Espanya els seus serveis", amb imatges d'atemptats i actes terroristes. El seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, ha condemnat el vídeo, que ha considerat "escandalós i execrable".


El consolat general d'Espanya a Israel, creat el 1853, s'encarrega de les relacions amb l'Autoritat Palestina, a més de ser oficina consular per a tota la ciutat de Jerusalem, així com Cisjordània i la Franja de Gaza. Actualment, està dirigit per Alfonso Lucini i té la seu al barri de Sheij Yarrá, a Jerusalem Est.

El passat 22 de maig, Pedro Sánchez va anunciar que Espanya reconeixerà l'estat palestí aquest dimarts, 28 de maig; un pas fet de la mà amb Noruega i Irlanda. La decisió, durament criticada per Israel, ha estat aplaudida per les autoritats palestines, pels països i blocs del Pròxim Orient i pel Moviment de Resistència Islàmica, Hamas.

Aquest dilluns, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, acompanyat dels seus homòlegs de Noruega i Irlanda, ha demanat a la UE que adoptin "les mesures adequades" per obligar Israel a complir amb la decisió del Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU, que la setmana passada va ordenar detenir l'ofensiva a Rafah. Albares ha insistit que el reconeixement de l'estat palestí és la manera per "avançar en la solució de dos estats":


Albares s'ha reunit aquest diumenge a Brussel·les amb el primer ministre palestí, Mohammad Mustafa. Després de la trobada, José Manuel Albares ha tornat a demanar un alto el foc a Gaza, ha defensat que el reconeixement de Palestina és "de justícia" i ha afegit que és "indispensable per assegurar la pau a la regió i la millor garantia de seguretat per a Israel".

 

ARXIVAT A:
IsraelGovern espanyolGuerra a Gaza
Anar al contingut