El papa va pronunciar les polèmiques paraules durant una reunió a porta tancada (Europa Press/Evandro Inetti)

"Hi ha massa mariconeig": el papa demana vetar els homosexuals als seminaris italians

Francesc ha demanat disculpes després que en una reunió a porta tancada emplacés els bisbesa tancar la porta als homosexuals però "acompanyar-los" amb "respecte i delicadesa"

Redacció/AgènciesActualitzat

El papa ha demanat als bisbes italians que impedeixin l'entrada d'homosexuals als seminaris, perquè en alguns "ja hi ha massa mariconeig".

Així ho han fet públic La Repubblica i el Corriere della Sera, que recullen a través de fonts anònimes unes polèmiques paraules que Francesc va pronunciar a porta tancada durant l'assemblea de la Conferència Episcopal Italiana, dilluns de la setmana passada.

Concretament, el papa hauria fet servir en un to col·loquial la paraula "frociaggine", que en italià es fa servir per referir-se despectivament a les persones homosexuals.

La notícia ha generat una gran polèmica i ha obligat el Vaticà a disculpar-se en nom de Francesc. En un comunicat, el portaveu Matteo Bruni assegura que el papa "mai no va tenir la intenció d'ofendre o expressar-se en termes homòfobs, i demana disculpes als que s'han sentit ofesos".

Així mateix, la nota remarca que el papa va afirmar diversos cops que "a l'Església hi ha lloc per a tots, per a tots! Ningú és inútil, ningú sobra, hi ha lloc per a tots. Tal com som, tots nosaltres", diu la nota.
 

Riures incrèduls a la sala

Segons fonts episcopals citades pel Corriere della Sera, la frase del Papa va ser rebuda amb alguns "riures incrèduls" perquè "era evident que no era conscient de com és d'ofensiva aquesta paraula en italià".

A continuació, Francesc hauria demanat als assistents a la reunió que "acompanyin" amb "respecte i delicadesa" els candidats rebutjats.

Tot plegat, expliquen les fonts citades pels dos diaris italians, va passar mentre s'estava parlant sobre la conveniència d'admetre als seminaris candidats obertament homosexuals, moment en què el papa va reiterar la necessitat d'acollir tothom, tot i mostrar-se taxatiu en la decisió de l'Església de no admetre'ls com a candidats al sacerdoci.

Una instrucció del Vaticà emesa el 2005, amb Benet XVI, i confirmada pel mateix Francesc el 2016 estableix que "l'Església, respectant profundament les persones en qüestió, no pot admetre al seminari i als ordes sagrats a qui practiqui l'homosexualitat, presenti tendències homosexuals profundament arrelades o doni suport a l'anomenada cultura gai".


Admesos amb compromís de celibat?

Al novembre, els bisbes italians van aprovar un text per regular l'admissió als seminaris, la "Ratioformationis sacerdotalis", que encara no s'ha publicat a l'espera que la Santa Seu hi doni el vistiplau.

El text inclou una esmena que obriria la porta al fet que un homosexual hi pugui ser admès sempre que doni garanties, com un heterosexual, de saber com mantenir la disciplina del celibat, que implica la continència sexual.

Tot i això, les fonts presents a la reunió apunten que el papa hauria rebutjat aquesta possibilitat, mantenint sense matisos que els homosexuals no han de ser admesos als seminaris.

ARXIVAT A:
HomofòbiaReligióEsglésiaItàliaPapa FrancescVaticà
Anar al contingut