El FIC-CAT atorgarà el Premi Montserrat Carulla 2024 a Isona Passola

ACN Roda de Berà - El FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català, atorgarà el Premi Montserrat Carulla 2024 a la productora Isona Passola. El comitè organitzador considera que es mereix aquesta distinció per la seva "destacada filmografia", pel seu compromís amb la llengua i cultura catalanes i per ser una "dona referent" del cinema català. Llicenciada en Història Contemporània, Passola és productora, guionista i directora cinematogràfica i va ser presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català del 2013 al 2021. Recentment, ha estat la impulsora de la reobertura dels cinemes Texas de Barcelona. Enguany, el certamen, que se celebrarà de l'1 al 8 de juny, gira al voltant de la temàtica Cinema i Literatura.

El Premi Montserrat Carulla es va instaurar en la 14a edició del FIC-CAT en record i agraïment a la "gran" actriu de teatre, cinema i televisió, qui va estar vinculada de forma desinteressada al certamen des de la primera edició. El primer guardó es va entregar al fundador del festival i actual president de l'Associació FIC-CAT, Antonio Barrero. En la segona edició, el reconeixement es va lliurar al desaparegut cineasta Ventura Pons.

Passola és fundadora de Massa d'Or Produccions, des d'on ha fet llargmetratges, documentals i TV movies, entre els quals destaquen El Mar (1999), Mirant al Cel (2008), Pa negre (2010) i Incerta glòria (2017). També ha dirigit els documentals Catalunya-Espanya (2009) i L'endemà (2014). Actualment, és la presidenta de l'Ateneu Barcelonès. El 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Anar al contingut