El coneixement del català a Catalunya, 20 punts inferior al del castellà

Quatre de cada deu parlants de català fan les cerques a Google o YouTube en castellà, segons l'informe anual de la Plataforma per la Llengua

Irene Vaqué ReigActualitzat

El 75% de la població de Catalunya parla bé el català, una xifra força inferior al 95% que s'expressa bé en castellà. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE) que recull l'informe anual que publica la Plataforma per la Llengua.

Si es fa la mitjana dels Països Catalans, només el 65,1% dels habitants de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears parlen bé el català, un percentatge molt inferior al del castellà, que arriba al 95%.


El balanç de l'InformeCAT 2023, que és la dotzena edició d'aquest estudi sobre la situació de la llengua a partir de cinquanta dades, és que el català "té problemes, però també té un gran potencial".

A la banda negativa hi ha qüestions com ara la justícia. A Catalunya, 8 de cada 10 peticions que arriben als jutjats per demanar documentació en català són desateses, i gairebé tres quartes parts dels fiscals no tenen acreditat cap coneixement de català.

Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat
Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat (Europa Press / Departament de Justícia)

També hi destaca el fet que, en l'àmbit educatiu, a Catalunya hi ha 28 centres educatius que han hagut d'aplicar el 25% de classes en castellà per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 

Traves a l'atenció en català al País Valencià

Al País Valencià, on el nou govern del PP i Vox fulmina el model educatiu i lingüístic, hi ha dades de diferents colors. El 2021, prop d'una quarta part dels treballadors de l'administració autonòmica van rebutjar atendre els ciutadans en valencià.

També destaca que a les comarques valencianoparlantsv a augmentar un 44,7% la proporció de residents que no saben parlar gens de valencià, i ara ja són 3 de cada 10 persones en aquests territoris.

En canvi, hi ha una millora en la transmissió familiar de la llengua. El 2021 va créixer el percentatge de població que parla valencià --exclusivament o combinat amb altres llengües-- amb els fills, fins a arribar al 30,1%, encara que només el 22% el parla amb la parella.

Aquest any també hi ha hagut un revés per al català a la Catalunya del Nord, on la justícia francesa n'ha prohibit l'ús en els plens municipals de cinc municipis.

A Andorra, el català registra un ús elevat als sectors dels bancs, de les assegurances i de les gestories, en què el 74,0% dels andorrans parlen només en català. El percentatge cau al 24% als grans magatzems. L'informe ho atribueix, en part, a la presència més elevada d'immigrants en aquest sector.
 

Quatre de cada deu catalanoparlants fan les cerques a Google o YouTube en castellà

De les 50 dades sobre la llengua que recull l'informe, una és que gairebé el 45% dels catalanoparlants de Catalunya deixen de banda la llengua a l'hora de fer cerques a Google i YouTube.

Quatre de cada deu opten per fer-les en castellà, i un 5,4% les fan en altres llengües, segons dades de la Generalitat corresponents al 2022 que recull l'informe anual de la Plataforma per la Llengua.

Prop d'un 45% dels parlants de català canvien de llengua per fer cerques a Google o YouTube
Prop d'un 45% dels parlants de català canvien de llengua per fer cerques a Google o YouTube (Reuters / Dado Ruvic)

Si ens fixem en els castellanoparlants, una gran majoria, més del 87%, fa servir el castellà per buscar resultats, mentre que el 9,6% utilitza el català i un 3%, altres llengües.

Aquests resultats mostren una situació de diglòssia digital entre els catalanoparlants. Encara que la majoria, més d'un 55%, manté la llengua a l'hora de fer les cerques, el 44,6% no.

L'entitat destaca que l'ús que fan els catalanoparlants contrasta amb la presència "forta" del català a internet, fruit de l'activisme.

A la Wikipedia, per exemple, la versió en català s'ha convertit en la desena del món que assoleix els 10.000 articles essencials, les entrades que es consideren indispensables per conèixer les diferents branques del coneixement de la humanitat.

El català ha progressat a TikTok, les plataformes i el manga

L'InformeCAT 2023 constata alguns progressos que ha fet la llengua aquest any. En són exemples que TikTok estigui disponible en català o l'increment de la presència a les principals plataformes de continguts, on s'han afegit més de 600 pel·lícules i sèries en català entre el desembre del 2021 i el setembre del 2022.

El 2022 també ha estat un any dolç per al manga en català, que ha viscut un "veritable esclat", constata l'informe, amb la traducció de 12 sèries noves, la mateixa xifra que els últims cinc anys i una tendència que es manté el 2023.

Entre els títols que han aparegut en català hi ha "Super Dragon Ball Heroes", "Dr. Slump", "Tokyo revengers" o "My Hero Academia".
 

Poca presència del català als grans musicals i als festivals subvencionats

Per contra, l'informe lamenta la falta de grans musicals en català. L'any passat, l'estrena de "Golfus de Roma" va trencar un període de quatre anys sense cap musical de gran format en català, quan l'escena està plena d'ofertes en castellà.

Una altra dada és que, el 2022, només un dels cinc festivals de música més subvencionats per la Generalitat --el Canet Rock-- va oferir més d'un 30% de música en català. El Canet Rock va arribar al 70%, molt per sobre dels de Porta Ferrada (29,4%), Cap Roig (24,2%), Vida (19,6%) i Cruïlla (17,8%).
 

El "Sense ficció" va abordar la situació de la llengua al programa "El futur del català":

 

 

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut