Una estudiant consulta un professional
Una estudiant rep informació en un estand del Saló de l'Ensenyament

El català recula al Saló de l'Ensenyament: denuncien mancances en 2 de cada 3 estands

Ho afirma un informe de Plataforma per la Llengua, que ha analitzat la retolació, els fullets, l'atenció oral i les pàgines web dels expositors

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'entitat de defensa del català Plataforma per la Llengua denuncia la poca presència que ha tingut aquesta llengua al Saló de l'Ensenyament d'aquest any, menor que en la de l'any passat.

Ho afirmen aportant un informe que han fet analitzant l'ús del català que han fet els 224 expositors en quatre àmbits: retolació, fullets, atenció oral i pàgines web.

L'han fet públic aquest dimecres a Barcelona, tot denunciant que el 65% dels estands, 2 de cada 3, no oferien la informació en català en algun dels àmbits, sobretot fullets i retolació.


La meitat dels expositors no ofereix bona atenció en català

L'informe precisa que 45 estands no tenien cap dels quatre àmbits en català i 116 en la retolació o els fullets, mentre que els que no han atès en català han estat 23 i només 8 per no tenir la pàgina web en català.

Destaquen que ha empitjorat en relació al 2023: llavors van ser 77 els expositors que fallaven en algun dels quatre àmbits, el 46%, mentre que aquest any han estat 147, el 65%.

És el segon any consecutiu que Plataforma per la Llengua fa aquest informe sobre el Saló de l'Ensenyament, i aquest any hi ha afegit les dades sobre l'atenció oral.

És en aquest àmbit que han trobat els pitjors resultats: consideren que gairebé la meitat dels estands, el 47,3%, no han ofert una bona atenció en català, fins i tot amb personal que no l'entenia.


Saló en fort creixement, però no explica la reculada

L'entitat admet que el Saló ha crescut molt entre aquests 2 anys, de 169 a 224 expositors, i que la majoria dels nous són internacionals, però que la reculada no es pot atribuir només a això.

En aquest sentit, afirmen que molts estands que l'any passat ho tenien tot en català, aquest any no ha estat així, principalment en l'àmbit dels cicles formatius, però també en les universitats.

Per tot això creuen que la presència del català no pot dependre dels expositors, i exigeixen a l'organitzadora del Saló, Fira de Barcelona, que afegeixi clàusules lingüístiques als requisits per participar-hi.

Recorden que la Fira és un consorci de l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat, i insisteixen a aquesta que es comprometi que en les pròximes edicions millori la presència del català.

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut