Barniol es mostra "sorpresa" per l'anunci d'Olost de fer una consulta sobre el seu futur a la comarca del Lluçanès

ACN Olost - La delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, ha respost aquest dimarts a l'anunci del municipi d'Olost de celebrar una consulta popular per decidir si surt o es manté a la comarca del Lluçanès. Barniol s'ha mostrat "sorpresa" per aquesta decisió, tot i manifestar que "cadascú és sobirà als seus municipis". "A nivell personal, estic convençuda que el sentiment de pertinença al Lluçanès per part dels veïns d'Olost i Sant Creu hi és, però evidentment ells han de parlar", ha dit. També ha recordat que Olost "ha participat en totes les converses" per formalitzar la comarca i assegura que "es van escoltar totes les seves propostes". Precisament ara fa un any que es va aprovar la creació de la comarca del Lluçanès.

Barniol ha presidit aquest dimarts la sessió mensual del Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central que, de manera excepcional, ha tingut lloc a la seu del Consorci del Lluçanès -situat a Santa Creu de Jutglar, al terme d'Olost-. En aquest context, la delegada del Govern s'ha referit a l'anunci d'Olost de celebrar una consulta perquè els veïns del municipi puguin votar si volen pertànyer a la comarca del Lluçanès o no. "Olost ha participat en tot el procés de formalització de la comarca i en totes les converses", ha recordat Barniol, tot manifestant la seva "sorpresa" per aquest anunci.

La delegada del Govern a la Catalunya Central ha explicat que la tramitació per demanar un canvi de comarca és "farragosa" i ha posat l'exemple de Torà i Biosca, que han trigat molts anys a poder canviar de comarca i passar de la Segarra al Solsonès. En aquest sentit, Barniol ha defensat la creació de la nova comarca del Lluçanès i ha dit que l'exemple del Moianès posa sobre la taula que ser una comarca "enforteix molt més els serveis i el teixit productiu i també les demandes socials i personals".

En aquest primer any de treball des que es va aprovar la creació de la nova comarca, Barniol ha dit que el Govern "ha acompanyat" tots els ajuntaments en la transició cap a la creació d'una Mancomunitat, que és la que ha de gestionar la nova comarca fins que es creï l'estructura d'un Consell Comarcal -previst per després de les eleccions municipals del 2027-. En aquests moments, ha detallat Barniol, els estatuts de la Mancomunitat ja han estat aprovats per l'assemblea de regidors, però ara falta que tots els plens dels ajuntaments implicats ho ratifiquin. En aquest sentit, ha recordat que cap dels ajuntaments "hi ha presentat al·legacions", tampoc el d'Olost.

L'alcalde d'Olost, Gil Salvans, va anunciar a principis d'abril la intenció del consistori d'impulsar una consulta popular pel seu "descontentament" en com s'havia materialitzat el naixement de la nova comarca. De fet, Salvans ja portava al seu programa electoral la celebració d'una consulta si sortia guanyador de les darreres eleccions municipals. La comarca del Lluçanès s'ha creat amb 8 dels 13 municipis que inicialment podien formar-ne part però que van demanar expressament no ser-hi.

Anar al contingut