Barcelona enxampa 17 promotors immobiliaris saltant-se la normativa de lloguer social

Haurien d'haver reservat el 30% d'habitatges de protecció oficial, que suposaria uns 70 pisos assequibles

La normativa urbanística de la ciutat de Barcelona obliga a destinar a lloguer social el 30% dels pisos de nova construcció, i també de les grans rehabilitacions.

L'Ajuntament, però, ha detectat que aquesta obligatorietat s'ha incomplert en almenys disset finques rehabilitades de dalt a baix.

Per fer-ho, els promotors han intentat ocultar que les obres realitzades són una rehabilitació integral dels edificis en qüestió.

Eva Maria Mur, cap de la Direcció dels Serveis d'Inspecció Municipals, explica que, per exemple, "es demanen les llicències a nom d'una constructora, però els pisos estan a nom de diferents propietaris o diferents constructores del mateix grup". 

Façana d'un edifici de l'Eixample de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

La multa per aquest frau és d'entre 90.000 i 900.000 euros. Més enllà de l'import que al final els correspongui pagar, els promotors hauran d'oferir el nombre de pisos socials que els corresponia en aplicació de la normativa.

Xavier Vilajoana, president de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), retreu que s'acusi el sector promotor, que, diu, "ha estat el que ha produït el 80% dels habitatges de protecció social que s'han fet en els últims anys".

Des de l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, Janet Sanz aclareix que, si quan es detecta el frau "ja no és possible restablir la legalitat urbanística en aquell mateix edifici, es podrà compensar amb un altre immoble del mateix barri".

En gairebé quatre anys, aquesta normativa que obliga a reservar un 30% dels edificis nous o que són rehabilitats íntegrament a habitatge públic ja ha permès disposar, a Barcelona, d'una cinquantena de pisos de lloguer social.

ARXIVAT A:
HabitatgeAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut