Els pacients amb botulisme s'havien sotmès a una injecció intragàstrica de toxina botulínica
Els pacients amb botulisme s'havien sotmès a una injecció intragàstrica de toxina botulínica

Alerta europea per 14 casos de botulisme en pacients operats a Turquia per aprimar-se

Se n'han detectat 12 casos a Alemanya, un a Àustria i un a Suïssa

RedaccióActualitzat

Tres països europeus han confirmat 14 casos de botulisme entre pacients que van anar a Turquia per sotmetre's a una operació per aprimar-se. El Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) ha emès una alerta després que se n'han registrat 12 casos a Alemanya, un a Àustria i un altre a Suïssa. Tots són persones que van viatjar a Turquia entre el 22 i el 25 de febrer i es van sotmetre a la mateixa intervenció, una injecció intragàstrica de toxina botulínica, coneguda popularment com a bòtox.

Segons el butlletí de l'ECDC, 10 dels pacients es van operar a la mateixa clínica d'Istanbul. "Hi ha risc d'intoxicació per als que viatgin a Turquia per a tractaments mèdics amb injecció intragàstrica de la neurotoxina del botulisme", apunta.

A l'estat espanyol, el Ministeri de Sanitat no n'ha notificat per ara cap cas i ha afegit que manté una vigilància constant de la situació.

L'ECDC no descarta que encara hi hagi casos per identificar de persones que es van anar a operar a Turquia aprofitant que la intervenció és més barata que en altres països del continent.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha alertat de la detecció de lots falsificats d'aquest producte distribuït a Turquia el maig del 2022, però desconeix "si s'ha fet servir per a tractaments en els casos reportats fins ara".

Els intoxicats són adults de mitjana edat que han presentat diferents quadres clínics, des de lleus fins a greus, pels quals han hagut d'estar ingressats a l'UCI.
 

Què és el botulisme

El botulisme és una malaltia neuroparalítica greu, poc freqüent, però que pot arribar a ser mortal, causada per les toxines botulíniques produïdes, principalment, pel bacteri Clostridium botulinum, segons explica el Canal Salut de la Generalitat.

Es pot presentar de maneres diferents: per transmissió alimentària, via intestinal, infantil i per ferides, bàsicament, però també iatrogènica, és a dir, fruit de l'administració de la toxina amb finalitats terapèutiques o cosmètiques, com ha passat en aquests casos.

Els símptomes són debilitat i dificultat per empassar. En els casos posteriors a un tractament cosmètic, els efectes solen ser visió borrosa, parpella caiguda i sequedat de boca, mentre que, si s'administra com a teràpia, la reacció adversa serien dificultats per respirar i debilitat.

L'ECDC insta qui hagi anat a Turquia per rebre un tractament amb la toxina i tingui símptomes a demanar atenció mèdica al més aviat possible.

A Catalunya, el 2016 dos bombers van acabar a l'UCI després d'haver menjat mongetes d'un pot contaminat.

 

ARXIVAT A:
SalutTurquia
Anar al contingut