Els equips negociadors de PSC, Guanyem, ERC, Badalona en Comú i Junts en la primera reunió per preparar la moció de censura (ACN/Jordi Pujolar)
Els equips negociadors de PSC, Guanyem, ERC, Badalona en Comú i Junts en la primera reunió per preparar la moció de censura (ACN/Jordi Pujolar)

Acord a Badalona per fer fora Albiol de l'alcaldia amb una moció de censura

El socialista Rubén Guijarro serà, previsiblement, el quart alcalde d'aquesta legislatura, amb els vots de PSC, Guanyem Badalona, ERC, Badalona en Comú Podem i Junts

Redacció/AgènciesActualitzat

Els setze regidors dels grups de l'oposició a l'Ajuntament de Badalona han començat a signar la moció de censura contra l'alcalde Xavier Garcia Albiol, del PP, després de l'acord assolit aquest dimecres.

El PSC, Guanyem Badalona, ERC, Badalona En Comú Podem i Junts consideren que cal fer fora Garcia Albiol després de la seva aparició als Papers de Pandora per haver tingut poders d'una societat offshore amb seu a Belize.

L'acord, assolit en vint-i-quatre hores, convertirà en alcalde Rubén Guijarro, del Partit dels Socialistes.

El cap de files del PSC a Badalona, Rubén Guijarro, davant l'Ajuntament
El cap de files del PSC a Badalona, Rubén Guijarro, davant l'Ajuntament (ACN/Jordi Pujolar)

Els quatre regidors de Guanyem Badalona, que ja van avisar que no entraran al govern, han estat els primers a signar la moció.


Argumenten, en paraules de Nora San Sebastián, portaveu del grup, que "a hores d'ara no s'han donat les condicions" per governar juntament amb el PSC.

Els dos regidors de Badalona En Comú Podem sí que entrarien al govern, com ja ho van fer al principi del mandat actual, durant l'etapa en què l'alcalde va ser l socialista Àlex Pastor.

La portaveu dels comuns badalonins, Aïda Llauradó ha defensat que Badalona "necessita un canvi radical" que negociarà per aconseguir la majoria al govern municipal que el faci possible.


La majoria absoluta al plenari municipal -14 regidors- és impossible un cop Guanyem Badalona s'ha autodescartat, però el PSC (6 regidors), els comuns (2), ERC (3) i Junts (1) sumen 12 regidors, mentre que el PP en té 11.

Des d'ERC, Àlex Montornès ni ha descartat ni ha confirmat l'entrada al nou govern, i ha declarat que hi donaran suport "des del lloc que li sigui més útil a la ciutat".


Junts tampoc descarta cap escenari, tot i admetre el seu portaveu, David Torrents, que la condició que havien posat, d'entrar al govern si hi havia 16 regidors, "ja no es dona".

 

El rellotge comença a córrer divendres

El PSC té previst signar la moció aquest divendres. Aleshores la moció quedarà validada i ja podrà entrar al registre, moment a partir del qual s'activarà el rellotge per convocar el ple d'investidura.

El popular Xavier García Albiol, en la convenció del PP a València
Xavier García Albiol, encara alcalde de Badalona, en la convenció del PP a València (ACN)

La normativa preveu un termini de 10 dies hàbils, amb la qual cosa el ple es convocaria per al 8 de novembre.


Quatre alcaldes en quatre anys

En els darrers anys, la relació entre les esquerres de Badalona no s'ha caracteritzat precisament pels acords. De fet, tot i tenir majoria en el consistori, ha estat impossible formar un govern d'esquerres a la quarta ciutat de Catalunya.

Si, com és previsible, la moció de censura prospera, en els últims quatre anys, Badalona haurà tingut quatre persones diferents a l'alcaldia.

L'Ajuntament de Badalona haurà tingut quatre alcaldes en una sola legislatura (ACN Albert Segura Lorrio)

Després de les eleccions municipals de 2015, Dolors Sabater, ara diputada al Parlament, va ser escollida alcaldessa amb els vots d'Esquerra, ICV i PSC, tot i que els socialistes no van entrar al govern.

Però, tres anys després, el PSC presentava una moció de censura en desacord amb el suport de Sabater al procés independentista. Àlex Pastor era escollit alcalde, amb els vots de Ciutadans i del PP d'Albiol.

Pastor, amb la vara d'alcalde després de la moció de censura del juny de 2018
Pastor, amb la vara d'alcalde després de la moció de censura del juny de 2018 (ACN/Jordi Pujolar)


Les eleccions municipals de 2019 deixaven una situació molt similar a la que ja hi havia, amb el PP com a primer partit al consistori, però sense majoria absoluta. Tant Sabater, al capdavant dels set regidors de La Badalona Valenta (coalició de Guanyem i ERC), com Pastor, cap de files dels sis edils socialistes, van reclamar la vara d'alcalde.

Davant la manca d'acord, i per evitar el retorn d'Albiol a l'alcaldia, els set regidors de La Badalona Valenta van acabar votant Pastor, malgrat acusar-lo d'"irresponsabilitat" i "portar al límit les converses".

Però no va passar ni un any que la situació va fer un gir inesperat. Un més. En ple estat d'alarma, Pastor era detingut a Barcelona, després que l'enxampessin en un control de trànsit a Barcelona, saltant-se el confinament i amb símptomes d'embriaguesa. Pastor va dimitir l'endemà. Després de la dimissió de Pastor, els grups d'esquerres van ser incapaços de posar-se d'acord i Albiol va tornar a ser escollit alcalde.

ARXIVAT A:
Xavier García Albiol PSCPP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut