García Albiol torna a ser alcalde de Badalona perquè PSC i Guanyem no es posen d'acord

El popular ha estat investit contra tot pronòstic amb un vot de diferència sobre Dolors Sabater, de Guanyem Badalona

Actualitzat

Sorpresa a Badalona: Xavier García Albiol torna a ser alcalde després del ple extraordinari d'investidura que s'ha celebrat aquest migdia per substituir Álex Pastor. Guanyem Badalona i els socialistes no han estat capaços de superar l'escull que impedia l'acord per repartir-se l'alcaldia i el popular ha estat investit en segona volta.

El PSC proposava dividir-la a mitges. Això suposava un any i mig per a Dolors Sabater i un any i mig per a Rubén Guijarro, que encapçala la formació a Badalona després de la dimissió d'Álex Pastor, després que el detinguessin per conduir begut i saltar-se el confinament.

Però Guanyem Badalona demanava sis mesos més perquè els socialistes ja han governat prop d'un any des del juny passat, quan Álex Pastor va ser investit.

El candidat del PP ha rebut el suport dels 11 regidors del seu partit, mentre que Dolors Sabater ha reunit 10 vots i Rubén Guijarro, 6.

Xavier García Albiol es mostra disposat a "deixar-se la pell" per Badalona, en el seu compte de Twitter:

 

 

Pablo Casado ha expressat la seva alegria que García Albiol hagi obtingut novament l'alcaldia: "Avui és un bon dia per a Badalona, per a Catalunya i per a Espanya perquè Xavier García Albiol torna a ser alcalde de la ciutat, com volien els seus veïns."

El president del PP ha assenyalat que per al partit és molt important "tornar a tenir responsabilitats de govern" en una ciutat tan important de Catalunya, ja que l'independentisme, "tot i la pandèmia, continua plantejant un desafiament a la legalitat", ha dit.


Un acord que se n'ha anat en orris

L'acord, que finalment no ha fructificat, es va començar a gestar aquest dilluns, quan Sabater es va mostrar disposada a repartir-se l'alcaldia, però els socialistes havien demanat un acord "signat" abans del ple, un acord que no havia arribat abans de l'inici del ple.

El ple es fa al Badalona Centre de Negocis, perquè, segons la normativa, la votació ha de ser presencial, i les mides del saló de plens de l'ajuntament no permeten respectar la distància social.

García Albiol i Dolors Sabater en el ple d'aquest dimarts
García Albiol torna a ser alcalde de Badalona perquè PSC i Guanyem no es posen d'acord
El socialista Rubén Guijarro durant la presentació de la seva candidatura a l'alcaldia


La política badalonina, imprevisible

El clima de desconfiança entre Guanyem i socialistes ve de lluny, i ha fet que el ple hagi començat amb la mateixa incertesa que el del juny, que va portar el dimissionari socialista Álex Pastor a l'alcaldia.

Recordem que a les últimes eleccions municipals Pastor va quedar en tercera posició, amb menys vots que García Albiol i que Sabater. Pastor i Sabater no van arribar a cap acord per repartir-se l'alcaldia i, per impedir que García Albiol la recuperés, els regidors de La Badalona Valenta van votar la candidatura de Pastor.

Abans, els socialistes, encapçalats per Pastor, li van prendre l'alcaldia a Sabater amb una moció de censura pactada amb García Albiol el 2018.

 

Els grups municipals d'ERC, de Badalona en Comú Podem i JxCat han lamentat aquest dimarts que no s'hagi aconseguit un acord per evitar que sigui alcalde de la ciutat el popular Xavier García Albiol i consensuar un candidat alternatiu.

El portaveu municipal d'ERC, Alex Montornès, ha dit que estava decebut amb la candidata de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, després de no haver estat possible arribar a un acord els 16 regidors de les forces d'esquerres: "La imatge que estem donant a la ciutadania és nefasta (···) Des d'ERC hem confiat en vostè sempre, que representaria un projecte alternatiu al d'Albiol; em sento molt decebut".

La que ha estat l'alcaldessa accidental i la líder de Badalona en Comú Podem, Aïda Llauradó, ha lamentat que no s'hagi aconseguit un acord, i creu que ha estat per irresponsabilitat d'alguns grups municipals: "És un error històric i un suïcidi polític dels companys de Guanyem (···). I és una vergonya no aconseguir un acord per sis mesos d'alcaldia. Qui es reivindicava com a nova política ens ha servit en safata un nou govern del PP".

El portaveu de JxCat a Badalona, David Torrents, ha votat a favor de la candidata de Guanyem Badalona a l'alcaldia, Dolors Sabater, encara que s'ha mostrat trist pel desenllaç: "Hem estat a punt de tenir el millor govern que hagi pogut tenir aquesta ciutat en els últims anys".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut