Xavier García Albiol va participar a principis d'aquest mes a la convenció del PP a València
Xavier García Albiol va participar a principis d'aquest mes a la convenció del PP a València (ACN)

García Albiol, als papers de Pandora per haver tingut poders en una societat a Belize

L'alcalde de Badalona tenia poders en una societat offshore durant el seu primer mandat i quan va ser escollit diputat al Parlament, però nega haver-los utilitzat mai

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s'afegeix a la llista de noms que surten als papers de Pandora, una investigació internacional en què periodistes de més de 100 països han revelat els vincles de líders polítics i personalitats d'arreu del món amb societats creades en paradisos fiscals.

Segons El País i La Sexta, mitjans espanyols que han participat en la recerca, Albiol va rebre l'abril del 2005 un poder per gestionar una societat a Belize, un conegut paradís fiscal de l'Amèrica Central que fa frontera amb Mèxic i Guatemala. 

El document, gestionat a Andorra, li donava àmplies atribucions per crear i dissoldre societats, presentar-se a licitacions públiques i privades i cobrar rendes i crèdits en nom de la societat.

En aquell moment, Albiol ja ocupava càrrecs de responsabilitat al Partit Popular català. N'era el secretari de Política Municipal des del 2003 i justament l'any 2005 va passar a ser-ne vicesecretari d'Organització.

La societat es va dissoldre el 9 de desembre del 2015. Per tant, va estar en funcionament els anys en què Albiol va ostentar per primer cop l'alcaldia de Badalona, entre el 2011 i el 2015.

També estava activa quan va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya, en les eleccions del 27 de setembre del 2015, en què va ser candidat a la presidència de la Generalitat pel seu partit. 

Es desconeix, però, si Albiol mai va exercir el poder que tenia sobre la societat "offshore". En un comunicat, l'alcalde de Badalona ha negat que el fes servir i ha dit que no en va obtenir mai "ni rendiments, ni increment de patrimoni, ni retribucions de cap tipus".

L'objectiu, fer negocis, segons Albiol

L'alcalde de Badalona ha reconegut aquest dimecres que va rebre el poder en la societat de Belize i diu que era amb l'objectiu de fer negocis, però que finalment aquests no van tirar endavant.

Afirma que quan el va rebre, el 2005, no ostentava "càrrecs de govern o executius de representació política". Sí que era regidor a l'Ajuntament de Badalona i aquell any va ocupar càrrecs executius al PP català.

"No hi ha cap connexió d'aquest apoderament amb la meva activitat política", diu. "Sóc una persona seriosa i honrada", afirma el comunicat.

Contactat prèviament per El País, Albiol va dir primer que desconeixia la qüestió. Després va explicar que l'hi van oferir uns coneguts del seu entorn familiar i que va acceptar amb l'objectiu de fer uns negocis a l'Amèrica Central que no van acabar concretant-se.

Fer servir una societat "offshore" és legal si l'activitat es declara a Hisenda al país de residència. Però és habitual que qui recorre a aquestes societats, especialitzades a oferir baixa fiscalitat i protegir l'anonimat dels seus membres, ho faci per eludir impostos.

Un entramat de noms habituals als papers de Pandora

La societat que Albiol podia gestionar amb àmplies facultats s'anomenava Luverne International. Es va registrar l'1 de gener del 2005 a través d'un dels catorze despatxos inclosos en la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). Es tracta del bufet Alemán, Cordero, Galinde i Lee (Alcogal).

El document que atorgava el poder a l'actual alcalde de Badalona el va tramitar una gestora andorrana vinculada al banc Andbank. Es tracta d'un escrit genèric de 23 punts que li permet obrir comptes bancaris a l'estranger, administrar-ne els béns, obrir comptes en nom de la societat i prendre crèdits i préstecs.

Com a directors de la societat apareixen Edgardo E. Díaz i Myrna Navarro, noms que també surten en la documentació del bufet, dedicat a la creació de mercantils "offshore" i als quals també estan vinculats noms com el de Pep Guardiola o Miguel Bosé.

ARXIVAT A:
Frau fiscalXavier García Albiol
Anar al contingut