El socialista Àlex Pastor, aquest dimecres ja com a nou alcalde de Badalona
El socialista Àlex Pastor, aquest dimecres ja com a nou alcalde de Badalona
Badalona

El PSC fa fora Dolors Sabater de l'alcaldia de Badalona amb el suport del PP

Els 10 regidors del PP i un de Cs han donat suport a Álex Pastor, del PSC que, amb només 3 regidors, ha presentat la moció de censura

RedaccióActualitzat

Hi ha hagut incertesa fins a l'últim moment a Badalona pel ple de moció de censura contra l'alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, presentada pel PSC i el seu candidat Álex Pastor.

Finalment, la moció ha tirat endavant amb els vots a favor dels 3 regidors del PSC, i també dels 10 del PP i de l'únic regidor de Ciutadans, necessari per aconseguir la majoria.

Un recés abans de la votació

Després dels parlaments de Pastor contra Sabater, i de l'alcaldessa defensant la gestió feta, l'exalcalde del PP Xavier Garcia Albiol els ha criticat a tots dos amb duresa. Al final del seu parlament, però, no ha volgut aclarir el sentit del seu vot, i ha demanat un recés.

El recés s'ha fet, malgrat les queixes dels altres grups, i finalment el vot ha estat a favor de Pastor, de manera que s'ha consumat el pacte implícit entre el PP i el PSC a la ciutat, que els seus dos líders han escenificat amb una encaixada:

 

Després de la votació, la ja exalcadessa Dolors Sabater ha dit que institucionalment respecta el relleu, però ha considerat que, amb el seu discurs i la seva actitud, Albiol ha volgut humiliar el nou alcalde:

"Crec que el que ha passat avui ha estat una humiliació a Pastor i al PSC, i ha deixat clar a tothom, per si algú en tenia dubtes, que qui mana aquí és el PP."

"Sectarisme, esterilitat i ineficiència"

Durant el ple, el candidat Álex Pastor havia acusat l'alcaldessa de trencar un pacte amb els socis socialistes per un govern d'esquerra. També ha considerat que ha donat suport sense tenir majoria al procés independentista.

També que la gestió de Dolors Sabater s'ha caracteritzat pel "sectarisme, esterilitat i ineficiència i el trencament d'acords":

"Va trencar un pacte quan no només no va mantenir la neutralitat institucional de l'Ajuntament en el tema nacional, sinó que va encapçalar totes les iniciatives locals de suport del procés independentista de ruptura amb Espanya. Badalona no és independentista i s'ha actuat com si tingués una majoria que no té, ni en aquesta sala ni en aquesta ciutat".

"Són les accions unilaterals de l'alcaldessa que ens ha portat fins aquí, com quan vostè va decidir proposar una qüestió de confiança que, per cert, va perdre. Fet que hauria comportat la seva dimissió. On no hi ha coherència s'ha de posar responsabilitat. No és una moció contra un suposat govern d'esquerres, sino d'una manera de gestionar."

 

Sabater defensa la gestió

En el seu torn, Dolors Sabater ha lamentat que no se'ls permerti governar durant 4 anys sencers, de manera que siguin els ciutadans en les pròximes eleccions qui validin l'acció de govern municipal:

"La qüestió és com ho fan, amb qui ho fan i per què ho fan."

Ha retret que només feia falta l'abstenció del PSC per validar els pressupostos als quals, ha dit, no van fer cap proposta i que responia als acords que es van fer per a la investidura que va impedir governar el PP.

 

Amb qui pacten? Ha preguntat Sabater al candidat a qui ha retret el seus parer publicat en contra del PP al Congrés. I ha afegit que, amb aquesta moció, el PSC està traint el seu propi programa.

"Pacten amb el mateix PP que han fet fora del Congrés per corrupte. Amb el mateix PP que vostè mateix escrivia: "No és no. No a Rajoy i no al PP"."

"Senyor Pastor, senyors del PSC, per molt incòmode que els sigui el govern del canvi a Badalona, el govern de la transformació municipalista, per molts errors que li recriminin, res pot justificar un gest que traeixi el seu propi programa electoral, perquè vostès duien al programa electoral, com nosaltres, que no deixaríem que el Partit Popular seguís governant a la ciutat."

Sobre l'acusació de la manca de pluralitat, Sabater, ha dit:

"Nosaltres no hem volgut entrar en guerra de banders. És això el que interesa a la ciutadania, la guerra de banderes de veritat? Amb els problemes que hi ha a la ciutat,  amb els desnonaments diaris,  amb la gravetat de com viu la gent gran a la ciutat, amb la necessitat de les polítiques públiques, socials, amb la pobresa que hi ha, amb tot el que hem de fer front cada dia creuen que els veïns i veïnes de la ciutat estan pendents de la guerra de bandres? Nosaltres som sensibles a tota la diversitat i pluralitat ideològica que té la ciutat i no hem entrat a la guerra de banderes i venen vostès ara amb una moció per un tema de neutralitat institucional."

Ha retret al PSC que no va permetre aprovar els pressupostos que ara calen per fer front i tirar endavant les polítiques socials que s'han engegat. I s'ha preguntat com ho farà el nou alcalde.

"És surrealista que ens acusin de manca de gestió quan vostès han bloquejat l'eina principal de gestió que és el pressupost."

Sabater ha repassat totes les polítiques socials, d'igualtat, seguretat, indústria, urbanisme i de transparència "Les mentides tenen les cames curtes" i ha afegit que els arguments no es corresponen amb els motius que presenten a la moció i queden desmentits amb dades que es poden consultar.

"Som el govern que ha revertit les retallades a Badalona, ha tingut en compte completament a tothom, nosaltres governem per tothom i escoltarem a tothom com van dir en la investidura.(..) hem complert amb el programa de govern i amb el compromís que van contraure's en la investidura."

Expectació dels ciutadans de Badalona pel canvi de govern. Molts ciutadans de Badalona han assistit al ple i altres s'han concentrat a l'exterior en suport a l'alcaldessa Dolors Sabater, davant d'aquest moció de censura. Els concentrats han escridassat el candidat del PSC quan ha arribat al consistori.

 

Albiol critica tant Badalona en Comú com el PSC

El líder del PP local, l'exalcalde Xavier García Albiol ha criticat durament la gestió de Dolors Sabater al capdavant de l'Ajuntament, que ha identificat únicament amb la CUP i amb l'independentisme.

Segons Albiol durant el seu mandat Sabater "ha dividit els barris" de la ciutat:

"Avui els 10 regidors del PP tenim a les nostres mans una gran decisió. Permetre que la CUP segueixi desgovernant Badalona o facilitar un canvi i que el PSC assumeixi temporalment fins les eleccions del mes de maig el govern de la ciutat."

"No son pocs els veïns que apunten i supliquen que portem a terme aquest canvi. Encara que sigui amb un partit que té molt poca confiança entre els veïns de Badalona."

Demana un recés de 15 minuts

Albiol ha posat en dubte que els 3 regidors del PSC puguin afrontar en solitari el govern de la ciutat, i fer-se càrrec de "les 18 regidories, les sis empreses municipals i els 4 organismes públics".

Després d'això, ha estat el moment en què Albiol ha dit que encara no havien decidit què votarien i ha demanat un recés:

"Els 10 regidors del PP no estem en condicions d'oferir el nostre suport al senyor Pastor. Per aquest motiu, demano a la presidència d'aquest ple un recés de 15 minuts per definir finalment el sentit del vot."

Aquesta petició ha generat confusió al ple: l'aspirant a alcalde, el socialista Pastor, ha dit que, segons el reglament del ple, no es podia fer un recés, però finalment s'ha fet.

 

Colau ha donat suport al govern de Sabater

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat l'Ajuntament de Badalona pocs minuts abans que comencés el ple de la moció de censura contra la seva homòloga a la ciutat veïna, Dolors Sabater.

Colau ha llençat un darrer missatge als socialistes catalans, a qui ha demanat que es "repensessin" la moció de censura perquè es puguessin mantenir a Badalona "les polítiques de canvi, socials i progressistes":

"No em puc creure quina ànima del PSC es pot plantejar tornar a flanquejar polítiques de dretes amb el PP"

 

Colau també ha rebutjat que el PSC es fes seus els vots del PP més "profundament racista" que, ha assegurat, lidera Xavier Garcia Albiol, per arribar al poder.

L'alcaldessa de Barcelona ha recordat als socialistes que és "impossible" fer un govern efectiu amb només tres regidors i ha assegurat que "Badalona no es mereix estar un any paralitzada".

Colau també ha recordat al PSC l'acord de les esquerres per fer fora el PP de La Moncloa i ha demanat que a Badalona no es prengui un camí a la inversa.

L'alcaldessa Colau ha mantingut una breu reunió amb l'equip de govern, però no s'ha quedat a la sessió plenària.

ARXIVAT A:
Moció de censura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut