París

Sarkozy anuncia el desplegament internacional a Líbia i exigeix a Gaddafi que aturi la seva ofensiva

La vintena de països reunits aquest dissabte a París per definir una estratègia sobre Líbia han decidit aplicar la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides. L'objectiu és, segons l'impulsor de la cimera, Nicolas Sarkozy, protegir la població civil de la bogeria assassina de Gaddafi, ha dit. El president francès ha assegurat que en la reunió s'ha decidit fer ús de tots els mitjans necessaris, fins i tot els militars, per garantir l'aplicació de la resolució de l'ONU. Tot i això, el líder francès ha dit que Gaddafi encara té temps de canviar d'actitud i de complir tots els requeriments de la comunitat internacional.

Actualitzat
Declaració breu i solemne del president francès sobre Líbia després de debatre l'estratègia a seguir amb una vintena de països europeus, americans i àrabs i les mateixes Nacions Unides, que aquesta setmana han aprovat una resolució que dóna llum verda a la intervenció militar internacional a Líbia.

Nicolas Sarkozy ha fet pública la determinació de tots els reunits de posar a la pràctica el mandat de l'ONU amb tots els mitjans possibles i ha anunciat que les forces aèries internacionals estan disposades i s'oposaran a tota acció militar del règim de Moammar al-Gaddafi, ja sigui per aire o per terra.

L'amfitrió de la Conferència de París ha dit, però, que Gaddafi encara té temps per "evitar el pitjor sense més retards ni condicions". El president francès, però, assegura que Gaddafi ha menyspreat en les últimes hores els avisos d'alto el foc i de retirada de tropes i ha intensificat "l'ofensiva assassina".

El president francès ha negat que la finalitat de la intervenció sigui imposar res a la societat líbia. Assegura que aquest és el combat dels libis, que el futur està en les seves mans i que la comunitat internacional no vol decidir res per ells.

Sarkozy ha justificat la intervenció internacional per "respondre a la crida angoixada d'una societat en perill de mort". "Avui intervenim Líbia sota el paraigua de l'ONU per protegir la població civil de la bogeria assassina d'un règim que assassinant el seu propi poble ha perdut legitimitat", ha conclòs.

El mandatari europeu ha acabat la declaració afirmant que la seva determinació és total i reconeixent que es tracta d'una decisió greu i històrica.

L'estratègia a seguir

En la reunió han definit el paper de cadascun dels països i el de l'OTAN i han concretat el moment en què s'activarà tot plegat. De fet, avions francesos i italians ja estarien sobrevolant el territori libi per evitar atacs del règim de Gaddafi contra objectius civils a Bengasi.

Sarkozy no ha explicat els detalls d'aquesta estratègia però, per ara, se sap que hi haurà tres onades d'atacs: la primera, protagonitzada per la Gran Bretanya, França i el Canadà. Aquest últim ha avisat que necessita, però, dos dies per preparar els seus avions militars. El segon atac seria dels Estats Units, i hi hauria una tercera fase que comptaria amb la participació al terreny dels països àrabs.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut