Dues persones amb mascareta en una farmàcia de Barcelona
Dues persones amb mascareta en una farmàcia de Barcelona (ACN/Carola López)

Sanitat vol implantar l'autobaixa de tres dies per malaltia lleu

La ministra Mónica García avança les mesures que estudien per evitar saturar els centres sanitaris i que podrien quedar-se a llarg termini

RedaccióActualitzat

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat que estudien poder "autojustificar" una baixa per malaltia lleu els tres primers dies d'incapacitat "per no burocratitzar més l'atenció primària i no col·lapsar els professionals". Ho ha dit en una entrevista a Onda Cero, on ha explicat que es tractaria d'una autodeclaració responsable, en coordinació amb el Ministeri de Seguretat Social i el de Treball. Tot i això, remarca, que la proposta es troba en fase de "converses, no de negociacions" i que encara no hi ha un calendari previst.

La mesura seria a l'estil de la que es va adoptar a l'última etapa de la covid i amb l'objectiu d'evitar el col·lapse dels centres de salut i la propagació del virus de la grip amb l'afluència de malalts. La proposta arriba abans que es reuneixi el Consell Interterritorial de Salut amb la ministra i els consellers de les comunitats, aquest dilluns al matí.

Tot i això, remarquen que es vol "donar resposta a una necessitat immediata, però també a llarg termini amb una reforma que surti del diàleg social". Per tant, s'estudia també la possibilitat que siguin els treballadors els que autojustifiquin les absències laborals de menys de tres dies per una malaltia lleu que no necessiti atenció mèdica.

"No pot ser que diguem a la gent que per una grip lleu no han d'anar al metge però que hi hagin d'anar per un justificant de baixa. Això és ser ineficients amb la nostra sanitat", afirmen des del Ministeri de Sanitat. Es tracta d'una proposta que ja s'aplica al Regne Unit, Portugal o Suècia, entre altres països. L'autobaixa és una de les reclamacions històriques dels centres d'atenció primària.

Ho confirmava a "Els Matins" de TV3 el conseller de Salut, Manel Balcells, que preveu que dimecres s'arribi al pic de contagis per grip a Catalunya. De fet, des d'aquest dilluns, la mascareta torna a ser obligatòria a tots els centres sanitaris de Catalunya, davant l'increment de contagis de virus respiratoris com refredats, grip i covid.

La ministra de Sanitat ha afirmat que l'obligatorietat de la mascareta a centres sanitaris i sociosanitaris i també a farmàcies és la mesura "més eficaç" davant del repunt de la grip i altres virus respiratoris. Hores més tard, s'ha confirmat que el ministeri imposarà l'obligatorietat aquest dimecres.

"Ara no es pot tornar a fer com amb la covid sense una modificació legal. És a dir, les coses són així. No podem fer-ho per decret si no tenim la cobertura suficient i a més amb l'acord suficient, en aquest cas de l'Estat", ha dit Balcells en declaracions a "Els Matins" de TV3. "Estaria bé fer-ho, naturalment que estaria bé fer-ho, però s'ha de fer amb la cobertura legal suficient", assegura. 

La ministra García ha diferenciat entre la grip i el col·lapse sanitari i ha subratllat que "el col·lapse significa que el riu s'ha desbordat" en algunes comunitats, i quan el riu s'ha desbordat caldrà ajudar a tothom i veure quines mesures es posen per a l'any que ve.


"El pic de l'epidèmia de grip arribarà aquesta setmana o la setmana que ve"

La incidència de la grip s'ha triplicat a Catalunya les últimes quatre setmanes. Ara és de 153 casos per 100.000 habitants. Les festes de Nadal, amb moltes trobades familiars i molta interacció, han facilitat l'increment de les malalties respiratòries. I això ho estan notant a CAP com aquest del carrer de Casanova, a Barcelona.

El retorn a l'escola i a la feina no hi ajudarà, i això fa que els especialistes afirmin que el pic de contagis encara no ha arribat. Els centres sanitaris temen especialment l'increment de casos que hi pot haver aquesta setmana.

 

Tot i això, Balcells assegura que "el pic de l'epidèmia de grip arribarà aquesta setmana o la setmana que ve", tot i que després "hi haurà una mica de rèplica". Aquesta barreja de virus --grip, covid i rinovirus-- és el que alguns experts denominen "sopa de virus" en plena època hivernal. Aquest és un dels motius pels quals s'ha decidit implantar la mascareta obligatòria als centres sanitaris. Tot i que un refredat, la grip o la covid els provoquen virus diferents, les tres malalties comparteixen alguns símptomes, però amb diferències clares que ajuden a identificar-les.

Amb tot, Balcells lamenta que no s'hagi assolit la vacunació que s'esperava. "Segurament hi ha hagut un relaxament de la població. Hem de considerar que val la pena vacunar-se", ha recordat el conseller. "Obrim a tothom la vacunació de la grip i de la covid perquè no hem arribat al pic i perquè després hi ha rèpliques. És útil vacunar-se perquè estalvia ingressos i estalvia complicacions", remarca. 

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut