Una noia amb una tassa a la mà i un mocador al nas, asseguda al sofà
La primera diferència és que el refredat no comença de cop, però la grip i la covid, sí (iStockPhoto/dragana991)

Refredat, grip o covid: de què tens símptomes?

Tot i que les provoquen virus diferents, les tres malalties comparteixen alguns símptomes, però amb diferències clares que ajuden a identificar-les

Anna Bonet Martínez/Xavier DuranActualitzat

Durant els mesos de fred, augmenta el risc de tenir malalties respiratòries, com són la grip, el refredat i la covid. Totes tres són causades per virus que es transmeten a través de l'aire i del contacte, sobretot pels esternuts i la tos, i també per les mans. Als espais interiors, amb menor ventilació, el risc encara és major.

Com podem saber si algú està refredat, pateix una grip o si ha contret covid? No sempre és senzill distingir-les, i cal tenir en compte que a cada persona la pot afectar de manera diferent una mateixa malaltia, però hi ha diversos símptomes que ens poden ajudar a diferenciar-les.


Algunes diferències bàsiques

El primer que les diferencia és l'inici: el refredat no comença de cop, però la grip i la covid, sí

Una altra diferència important és que el refredat no va acompanyat de febre o, en tot cas, només febrícula (menys de 38 graus). En canvi, la grip i la covid acostumen a causar febre alta.

Hi ha un detall que pot ajudar a distingir entre la grip i la covid. En el primer cas, la febre sol baixar al cap de tres o quatre dies amb l'ajut d'antitèrmics. En la covid, la febre pot ser elevada i persistent, si bé això no sol passar en nens.

I aquí podem apuntar una quarta diferència: el refredat se supera en pocs dies; la grip dura habitualment una setmana; i la covid es pot allargar una mica més. 

 

La tos, diferent segons cada malaltia

En el cas del refredat, la tos és poc freqüent. Si n'hi ha i va acompanyada de mucositat, és possible que estiguem davant d'un cas de grip; mentre que si és tos seca, podria ser conseqüència de la covid.

Finalment, hi ha una característica que ens pot servir per identificar un cas de covid: la pèrdua (transitòria) de gust i d'olfacte. És cert que amb un refredat, sobretot, o amb una grip, si hi ha congestió nasal podem perdre capacitat de captar olors, però en la covid això es produeix sense tenir el nas tapat.

Una altra característica diferencial són les diarrees, nàusees i vòmits. Són molt poc usuals en refredats, poc freqüents en casos de grip, però més freqüents en la covid.

 

La dificultat per respirar, senyal d'alerta

Més enllà de la sensació de tenir el nas tapat, el refredat no genera dificultat per respirar. En canvi, l'ofec pot ser conseqüència de la grip i la covid, tot i que en aquest cas es tractaria d'un senyal d'alerta que hi pot haver complicacions i, per tant, s'aconsella consultar amb un metge

Es pot donar en persones grans o amb problemes respiratoris de base, perquè, segons metges consultats, "pot desencadenar problemes que ja existeixen o accentuar-los".

Dues noies netejant-se les mans amb alcohol
A l'hivern, cal extremar les precaucions d'higiene per prevenir contagiar-se de virus respiratoris (Pexels/Charlotte May)

Els símptomes també depenen de cada malalt

En tot cas, si bé hi ha signes d'alerta, el refredat, la grip i la covid no presenten sempre els mateixos símptomes i el desenvolupament no és sempre igual en tothom. Hi ha malalties i hi ha malalts, coincideixen a dir sovint els metges.

Les complicacions són molt menys freqüents en el refredat que en la grip i la covid. 

Els adults poden tenir entre dos i cinc refredats l'any, i els infants, entre sis i deu l'any. Pot agreujar malalties cròniques com l'asma, l'emfisema pulmonar o la bronquitis. Les complicacions més freqüents són la sinusitis, l'otitis mitjana, la bronquitis i la pneumònia.

Pel que fa a la grip, en els infants molt petits i les persones grans, amb malalties greus o amb diverses malalties cròniques, pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació o agreujament d'una malaltia crònica, com ara insuficiència cardíaca, asma o diabetis. 

En el cas de la covid, en la majoria dels casos, els símptomes acostumen a ser lleus i duren entre 1 o 2 setmanes, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions. A més, en algunes persones els símptomes poden persistir més temps

Els casos més greus, avui poc freqüents, requereixen tractament amb suport vital avançat a les unitats de cures intensives dels hospitals.

Una dona embarassada rep la vacuna de la grip el novembre del 2023 a Barcelona
Una dona embarassada rep la vacuna de la grip el novembre del 2023 a Barcelona (ACN/Francesc Voltas)

Com prevenir-les i tractar-les?

Els antibiòtics no curen cap de les tres malalties. De fet, no hi ha cap medicament que les curi, però n'hi ha alguns, com els analgèsics i els antitèrmics, que combinats amb el repòs i una bona hidratació ajuden a alleujar-ne les molèsties.

També existeixen tractaments específics per als casos de grip o covid greus o en persones de risc alt, en les que es poden emprar alguns medicaments antivirals, sempre sota prescripció mèdica​.

Per mirar de prevenir-les, podeu seguir aquests consells del Departament de Salut, entre els quals hi ha:

  • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús i llenceu-lo a les escombraries.
  • Renteu-vos les mans sovint amb aigua i sabó durant uns vint segons o amb un preparat amb alcohol.
  • Ventileu els espais tancats com a mínim durant quinze minuts al dia.
  • Protegiu-vos del fred.
  • Hidrateu-vos bé.

A la tardor i durant l'hivern es posa en marxa la campanya de vacunació de la grip i la covid, efectiva per reduir les complicacions i els ingressos hospitalaris. Estan indicades en persones de més de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics i factors de risc, dones embarassades i en postpart fins a 6 mesos, i persones amb immunosupressió, entre d'altres. També en els familiars, convivents o cuidadors d'aquestes persones.

Actualment, la vacunació contra la grip també es recomana en els infants de 6 mesos a 4 anys (fins a 59 mesos) pel fet que aquest grup d'edat no només és un dels que més pateix la infecció sinó que també pot presentar quadres greus.

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut