Premi Nobel de Literatura 2023 per a Jon Fosse, dramaturg, novel·lista i assagista noruec

L'Acadèmia Sueca li ha atorgat el premi per "les seves obres innovadores i la seva prosa que donen veu a allò que no es pot dir"

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia Sueca ha atorgat aquest dijous el Premi Nobel de Literatura d'aquest any a l'escriptor noruec Jon Fosse per "les seves obres innovadores i la seva prosa que donen veu a allò que no es pot dir, allò incidible":


Jon Fosse és autor de novel·les, contes, poesia, assajos, i, sobretot obres de teatre, producció que ha estat traduïda a més de 40 idiomes.

Nascut a Haugesund el 1959, el 1983 va publicar la primera novel·la, "Vermell i negre", i una dècada després se'n va representar la primera obra de teatre, "I mai no ens separarem".

Precisament d'aquesta obra hi ha traducció en català d'Alexandra Pujol, i es va representar el 2001 al Teatre Malic de Barcelona, amb direcció i dramatúrgia de Carlota Subirós.

Una altra obra de Fosse en català és "Vindrà algú", traduïda per Lise Cloetta i Sergi Belbel, que també en va dirigir l'estrena a la Sala Beckett, també de Barcelona.

L'escriptor Jon Fosse, guanyador del Nobel de Literatura 2023, el 2021 en la presentació d'un llibre a Oslo (Reuters)

El "minimalisme de Fosse"

L'Acadèmia Sueca ha destacat l'estil del premiat, que ha qualificat de "minimalisme de Fosse", i que ja va utilitzar en la segona novel·la, "Stengd gitar" ("Guitarra tancada"), del 1985.

En aquesta obra els responsables del premi remarquen que presenta situacions molt quotidianes des d'un punt de vista kafkià:

"Una mare jove deixa el seu pis per llençar les escombraries, però se li tanca la porta amb el nadó encara a dins. Necessita anar a buscar ajuda, no pot fer-ho perquè no pot abandonar el seu fill."


Se'l considera "el nou Henrik Ibsen"

Amb més de 30 obres de teatre publicades en 30 anys, Fosse és el dramaturg noruec més representat des del mític Henrik Ibsen, i segurament per això sovint se l'ha anomenat "el nou Ibsen".

És el quart noruec que guanya el Nobel de Literatura, però el primer des del 1928, i quan ho ha sabut ha dit que estava "aclaparat i una mica espantat".

Els últims anys ha parlat sovint de com va superar l'alcoholisme i el paper que hi ha tingut la religió catòlica, a la qual es va convertir. Ho va explicar el 2021 en una entrevista:

"És possible alliberar-se de l'alcoholisme, però és difícil passar d'una vida governada per l'addicció a una altra que no sigui l'alcohol."

Aquest escriptor fa 12 anys que viu a la Gruta, una residència honorífica dins del palau reial d'Oslo que ha allotjat alguns dels autors i compositors més importants de Noruega.

Llibres de Jon Fosse, guanyador del Nobel de Literatura 2023, aquest dijous a Estocolm (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaPremi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut