Polònia ofereix un visat humanitari a l'atleta olímpica que Bielorússia vol deportar
Tsimanuskaia entra a l'ambaixada de Polònia (Kim Kyung Hoon / Reuters)

Polònia ofereix un visat humanitari a l'atleta olímpica que Bielorússia vol deportar

Kristsina Tsimanuskaia ha viatjat a Varsòvia aquest dimecres, on tindrà la possibilitat de continuar la seva carrera esportiva

Jordi Brescó MontserratActualitzat

L'atleta bielorussa Kristsina Tsimanuskaia, a qui el govern del seu país va voler deportar després que critiqués alguns membres del comitè olímpic nacional, ha trobat en l'ambaixada polonesa la protecció que reclamava al COI.

El viceministre d'Afers Exteriors de PolòniaMarcin Przydacz, ha confirmat que el país europeu ha ofert a Tsimanuskaia un visat humanitari i que l'atleta ja l'ha acceptat. 

 

Timanovskaia ha viatjat aquest dimecres a Varsòvia, prèvia escala a Viena i evitant l'espai aeri bielorús. Polònia l'ha acollida a la seva ambaixada a Tòquio durant aquests dos dies fins que ha sortit de l'aeroport de Narita amb destinació a Viena.

El visat humanitari protegeix els refugiats que es trobin sota persecució. Tsimanuskaia compleix amb els tres criteris necessaris per haver-lo aconseguit: es troba fora del seu país, no vol tornar-hi per una por legítima lligada a la seva visió política i mai ha estat condemnada per un crim seriós.

Tot i que Polònia forma part de la Unió Europea, la llei comunitària estableix que aquests procediments es poden tirar endavant individualment per part de cada país membre.

Un cop a Varsòvia Tsimanuskaia decidirà si vol demanar asil, protecció internacional o mantenir-se tal com està.

En qualsevol cas, Polònia li oferirà totes aquestes opcions, així com la de poder continuar amb la seva carrera esportiva.

"Tsimanuskaia es troba en prou bones condicions, tenint en compte pel que ha passat. L'ambaixada polonesa està ben protegida".


Unes crítiques innocents que han sortit cares

El cas Tsimanuskaia va començar dies enrere, quan el Comitè Olímpic Bielorús va anunciar els participants de la prova dels 4x400 metres. Tot i no estar previst d'entrada, Tsimanuskaia va ser inclosa sense que ella hagués estat informada prèviament.

L'atleta, que era a Tòquio per disputar la prova dels 200 metres, va publicar un vídeo en què criticava aquesta decisió presa pels dirigents de l'equip d'atletisme, ja que ella no s'havia preparat per a aquesta cursa.

Tsimanuskaia, envoltada de policies japonesos a l'aeroport després de negar-se a pujar a l'avió (Issei Kato / Reuters)

El problema per a Tsimanuskaia és que va criticar públicament treballadors del Comitè Olímpic Bielorús, una institució dirigida ni més ni menys que per Víktor Lukaixenko, el fill del president del país, Alexander Lukaixenko

Per sorpresa de l'atleta, Tsimanuskaia va ser automàticament retirada de les proves a les quals estava inscrita; el comitè bielorús va al·legar "problemes psicològics".

Diumenge passat, però, les conseqüències van anar més lluny. A Tsimanuskaia li van exigir que fes les maletes i tornés a Bielorússia immediatament. Va ser escortada fins a l'aeroport, però un cop allà va evitar pujar a l'avió després d'aconseguir la protecció de la policia japonesa. 

ARXIVAT A:
Bielorússia Jocs Olímpics
Anar al contingut