Una persona es vacuna contra la covid, el febrer de l'any 2021 a Barcelona (ACN)
Una persona es vacuna contra la covid, el febrer de l'any 2021 a Barcelona (ACN)

L'OMS alerta que la variant Eris de la covid pot fer augmentar els casos arreu del món

L'Organització Mundial de la Salut es queixa que la gran majoria de països ha deixat de comunicar les morts per coronavirus

Redacció/Agències

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) avisa que hi ha una nova variant de covid, Eris, que pot estendre's globalment i provocar un augment de casos.

En un comunicat, l'organisme de les Nacions Unides la qualifica de "variant d'interès" i eleva el risc del llinatge del virus detectat al febrer.


A hores d'ara, EG.5, el nom científic de la variant, té presència a 51 països, principalment la Xina, on el 30,6% de les seqüències són EG.5. Altres països amb percentatges alts de seqüenciació de casos amb la variant EG.5 són els Estats Units (18.4%), Corea del Sud (14,1%), el Japó (11,1%) o el Canadà (5,3%).

Espanya és l'onzè país de la llista, amb 107 seqüències d'aquesta nova variant, un 1,5% del total. Segons els registres de l'OMS, hi ha hagut un increment constant de la proporció de contagis amb la variant Eris sobre el total de casos de covid.

Persones fent cua a Seül per fer-se testos de covid, davant l'augment de contagis
Persones fent cua a Seül per fer-se testos de covid, davant l'augment de contagis (Europa Press)

La prevalença es dobla en un mes

La setmana del 17 al 23 de juliol, la prevalença global d'aquesta variant va ser del 17,4%, més del doble que el de la mateixa setmana del juny, quan era del 7,6%.

És per això que l'OMS assenyala que el risc per a la salut pública que suposa Eris s'avalua com a baix a nivell global, en la mateixa línia que altres variants d'interès que circulen actualment:

"Tot i que EG.5 ha mostrat una major prevalença, avantatge de creixement i propietats d'escapament immunitari, fins ara no s'han informat canvis en la gravetat de la malaltia".

L'organisme indica que no hi ha "cap associació" entre l'augment de les hospitalitzacions al Japó i Corea del Sud i la variant Eris. Tanmateix, apunta que el creixement de la variant "pot provocar un augment de la incidència de casos i esdevenir dominant en alguns països o fins i tot a nivell mundial".

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (Europa Press)

Queixes perquè no es comuniquen les defuncions

D'altra banda, aquest mateix dimecres l'OMS també ha criticat que molts estats no comuniquen les morts i les hospitalitzacions per covid, com feien els darrers anys.

L'organització, que el mes de maig va proclamar la fi de l'emergència internacional per coronavirus, ha assenyalat que, el mes de juliol, només el 25% dels països van comunicar defuncions i l'11% van informar d'hospitalitzacions.

En roda de premsa, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit que "no hi ha dubte que el risc de mort i de casos greus és ara molt menor que els de fa un any", gràcies a la creixent immunització de la població propiciada per les vacunes i les infeccions. Malgrat aquesta millora, Tedros ha insistit que "l'OMS continua considerant alt el risc de la covid en la salut pública".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus OMSCovid-19
Anar al contingut