El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aquest dijous a Ginebra (Reuters)

La pandèmia s'acaba: l'OMS desactiva l'emergència per la covid, més de tres anys després

El director general de l'organització alerta que el coronavirus, que ha matat més de 9 milions de persones, continua sent "una amenaça per a la salut mundial"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

1.221 dies després de rebre la primera notícia del coronavirus, l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha posat fi aquest divendres a l'emergència planetària per la pandèmia de la covid-19.

Ho ha anunciat des de Ginebra el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que, malgrat tot, ha posat èmfasi que la covid continua sent "una amenaça" arreu del món:

"Declaro, amb gran esperança, que la #COVID19 ja no és una emergència sanitària mundial. De tota manera, això no vol dir que la covid-19 no continuï sent una amenaça per a la salut mundial."

 

A l'abril, l'OMS va confirmar 3.500 morts i 630.000 casos de covid més al món, quan el gener van ser 14.000 morts i 1,3 milions de casos.

Segons ha explicat Ghebreyesus, la decisió s'ha pres després que, aquest dijous, el Comitè d'Emergències es reunís per quinzena vegada per analitzar la pandèmia i ho recomanés.


Xifres oficials: 6,9 milions de morts, 765 milions de casos

En aquests tres anys i cinc mesos, i segons les dades de l'OMS, hi ha hagut oficialment 765 milions de casos de covid al món, i 6,9 milions de persones han perdut la vida a causa de la infecció del coronavirus.

En el primer lloc destacat de la llista de països més afectats hi ha els Estats Units: han registrat 1.162.400 morts per la pandèmia i 106 milions de casos.

En nombre de morts, la llista segueix amb el Brasil, amb 700.000; l'Índia, amb 531.000; Rússia, amb gairebé 400.000; Mèxic, amb 333.000, i el Regne Unit, amb 223.000.


120.000 morts a la Xina, la majoria de fa 5 mesos

Pel que fa al país on va començar la pandèmia, la Xina, a hores d'ara oficialment és el segon país amb més casos registrats, 99 milions, i hi ha hagut 120.000 morts.

Cal remarcar, però, que la immensa majoria d'aquests casos i aquestes morts s'han produït entre el desembre del 2022 i el gener del 2023.

Fins llavors, la rigorosa i fèrria estratègia covid zero impulsada pel president del país, Xi Jinping, havia aconseguit que la incidència fos molt baixa, però a costa de frenar molt l'economia.

Emergència planetària activada el 30 de gener del 2020

Les primeres notícies sobre el nou coronavirus aparegut a la ciutat xinesa de Wuhan van arribar les primeres setmanes del gener del 2020, mentre la Xina li treia importància i milions de ciutadans viatjaven pel país i pel món per celebrar l'Any Nou xinès.

Cap a finals de mes, un cop el govern xinès havia reaccionat, hi havia més de 50 milions de persones confinades, i les companyies aèries internacionals van anul·lar tots els vols amb la Xina, però ja era massa tard, i, el 30 de gener, l'OMS va declarar l'emergència planetària que ha desactivat aquest divendres.

La resta ja és història, una història viscuda a pràcticament tots els racons del planeta on hi ha éssers humans.

La primera notícia que vam publicar al 324.cat sobre el coronavirus, quan encara faltaven setmanes perquè a la malaltia que provocava se l'anomenés covid, va ser aquesta:

 

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut