L'exdirectora de la residència de Tremp amb 64 morts diu que tot funcionava correctament

L'exresponsable d'Higiene Sanitària de la residència Fiella de Tremp s'ha acollit al dret a no declarar i ha demanat que l'examini un metge forense

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exdirectora de la residència Fiella de Tremp, on l'any 2020 van morir 64 dels 142 residents, ha declarat aquest dilluns al jutjat de Tremp que mentre ella va estar treballant, fins que va agafar la baixa el 27 de novembre, tot funcionava "correctament".

La dona ha negat el que van dir treballadors i l'atestat dels Mossos i assegura que no faltava material o alimentació, a més de culpar les monges que atenien els usuaris del brot de Covid-19 que va afectar el centre.

La llavors responsable de la residència ha contestat només a les preguntes que li ha formulat el jutge i la defensa.

L'advocat de l'acusació particular, Xavier Prats, ha explicat un cop acabada la vista que l'antiga responsable de la residència ha defensat al jutjat que les acusacions de les treballadores són "totalment falses i infundades".

També ha assegurat que "tothom coneixia el pla de contingència" i disposava d'EPI que s'entregaven a tothom sense cap mena de pressió ni de negativa, i que estava tot supervisat pel Departament de Salut.

Entre altres, ha defensat davant del jutge que al centre hi havia una borsa de treball que funcionava i que el personal coneixia el pla de contingència, i també ha declarat que s'aïllaven els pacients positius de Covid-19.

A més, també ha al·legat que ella dirigia el centre, però que no n'era la responsable sanitària, i ha al·legat que ella té una formació d'educadora social i que, per tant, no tenia coneixements de medicina ni d'infermeria.


La responsable d'higiene sanitària no ha declarat

Aquest dilluns també estava citada al jutjat la responsable d'higiene sanitària del centre durant la pandèmia, que s'ha acollit al dret a no declarar.

La dona, que es troba actualment internada en una residència per a monges de Guipúscoa, ha declarat per videotrucada i ha demanat que se li faci un reconeixament mèdic, perquè diu que és una persona d'edat avançada i amb problemes de salut.

El metge forense serà el responsable de determinar si pot acabar declarant.


Causa oberta per homicidi imprudent

L'exdirectora del centre ha declarat per primer cop davant la justícia per una de les dues causes que, juntament amb l'exresponsable d'Higiene Sanitària, té obertes per la mort per Covid-19 de 64 residents durant la pandèmia.
La d'aquest dilluns era la declaració per la causa que investiga un suposat delicte contra la seguretat dels treballadors. L'altra pendent és per un delicte

Aquest dilluns només se les havia citat com a investigades per un delicte contra la seguretat dels treballadors i en els pròxims mesos que ho facin per la causa d'homicidi imprudent i tracte degradant per la mort dels ancians.

Les treballadores contradiuen l'exdirectora

La versió que ha donat aquest dilluns l'exdirectora del centre contradiu totalment la que van declarar les treballadores de la residència el 2022, que van descriure la situació com un autèntic caos amb gent demanant ajuda al passadís.

Les treballadores van confirmar que ningú coneixia el pla de contingència, que no tenien EPI i que només disposaven d'una mascareta a la setmana.

A més, en la seva denúncia, la Fiscalia relata que el geriàtric es va convertir en una residència dels horrors. El familiar d'un resident que va morir ha explicat a TV3 en quines condicions es trobava la residència:

ARXIVAT A:
JudicialResidències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut