La ministra d'Educació i Cultura, Ingrid van Engelshoven, en una foto d'arxiu (EFE/Sem van der Wal)

Els Països Baixos eliminen la casella de gènere del DNI per respectar la identitat sexual

La nova mesura s'aplicarà a partir del 2024 als documents d'identitat nacionals, però no pas al passaport, on cal mantenir les normes europees

RedaccióActualitzat

La casella destinada a indicar el sexe de cada persona al carnet d'identitat desapareixerà als Països Baixos. És una mesura que forma part d'un pla més ampli destinat a limitar el "registre innecessari" del sexe en els documents oficials. Així ho ha explicat al Congrés la ministra d'Educació i Cultura, Ingrid van Engelshoven, que espera ajudar tots aquells "que no se sentin de manera inequívoca com a home o dona".

Nous documents "més lliures i respectuosos amb la identitat sexual"

Aquesta mesura entrarà en vigor el 2024-2025, data prevista també per a la presentació d'un nou model de carnet a escala nacional. D'aquesta manera, assegura el govern, que s'evitaran despeses de gestió addicionals a la impressió de les noves targetes acreditatives.

Al paquet de mesures que s'ha presentat per portar endavant aquest pla també hi ha l'elaboració d'una guia per determinar quan i com s'ha de sol·licitar i utilitzar informació sobre el sexe d'una persona. La guia també explicarà quan el registre "del gènere i el sexe serà necessari i quan no caldrà i en quines situacions és possible "ometre aquest registre". També inclourà, entre altres coses, unes "'eines" amb "directrius i exemples" i una "versió fàcil" sobre com avaluar la necessitat de conèixer el sexe dels ciutadans.

 

Els grups que representen el col·lectiu LGTBI ja fa temps que demanen aquests canvis per no haver de portar "documents que no els representen". El passaport, en canvi, no es modificarà, perquè ha de complir la normativa de la Unió Europea.

Van Engelshoven va remarcar la importància que "els ciutadans poguessin compartir amb tota llibertat i seguretat la seva identitat sexual, si així ho desitgen" i va assegurar que l'eliminació del registre innecessari del sexe podia ajudar a assolir molts objectius sobre "la igualtat i el respecte a la llibertat individual".

Col·lectius LGTBI dels Països Baixos, com ara l'Organització per la Diversitat Sexual i els grups en defensa de les persones transgènere han qualificat la notícia d'"estupenda". Creuen que així es començarà a evitar "preguntes supèrflues i indiscretes".

Anar al contingut