(ACN/Bernat Vilaró)

Aragonès convoca eleccions anticipades el 12 de maig després del fracàs dels pressupostos

El president ha reunit el govern de forma extraordinària a Palau, abans d'anunciar l'avançament electoral

RedaccióActualitzat

El president Aragonès ha anunciat eleccions al Parlament per al 12 de maig. Ho ha fet des de Palau, després de reunir el govern de forma extraordinària, un cop els pressupostos no han tirat endavant al Parlament.

"Catalunya es mereixia una legislatura sencera", ha lamentat, en una compareixença molt breu sense admetre preguntes i en què ha carregat contra els que han tombat el projecte de pressupostos, a qui ha titllat d'"irresponsables":

"Les línies vermelles i els vetos creuats no han estat contra el govern, sinó contra els ciutadans de Catalunya i els seus interessos."

Segons ell, el 12 de maig, "Catalunya triarà entre la responsabilitat i la irresponsabilitat, entre els que defensen un model del passat i els que defensem Catalunya a tot arreu mirant el futur".

I defensa que calen eleccions per "dotar-nos d'un govern amb molta més força per fer avançar el país i accelerar les transformacions, sense dependència dels immobilistes".

Pots veure la compareixença sencera del president en aquesta finestra:

 

El president ha convocat el seu govern després de la votació de les esmenes a la totalitat als pressupostos de Junts, En Comú Podem, la CUP, el PP, Ciutadans i Vox. Com que s'han aprovat, el projecte ha quedat tombat.

Llavors, Aragonès ha demanat la paraula a la presidenta, Anna Erra, per sol·licitar aturar el ple. D'aquesta manera, s'han estalviat el debat de la llei d'acompanyament dels comptes, que estava previst tot seguit i que havia deixat de tenir sentit.

Fet això, el president i els consellers s'han desplaçat al Palau de la Generalitat, des d'on ha anunciat un avançament electoral que agafa tothom a contrapeu.

A la Moncloa, el moviment ha tingut conseqüències en el govern dels socialistes i Sumar al qual dona suport ERC. Pedro Sánchez ha anunciat que renuncia a aprovar uns pressupostos per al 2024. L'executiu espanyol prorrogarà els comptes i intentarà un acord per tirar endavant els de l'any vinent.

Aragonès s'ha referit a aquest fet durant una entrevista a TV3 en què ha dit a Sánchez que "ho haurà d'agrair a alguns dels seus socis", fent referència als Comuns.

 


El calendari electoral

La convocatòria d'eleccions el diumenge 12 de maig implica que la campanya electoral començarà el divendres 26 d'abril i s'acabarà el dia 10 de maig.

L'endemà, el dissabte 11, serà el dia de reflexió abans de les eleccions.

 
ARXIVAT A:
Pere AragonèsParlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat Eleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut