"Vestida de negre",  un viatge i retrat personal de l'Afganistan de la periodista Mònica Bernabé.
"Vestida de negre", un viatge i retrat personal de l'Afganistan de la periodista Mònica Bernabé.
Demà, a les 23.55

"Vestida de negre", un viatge i retrat personal de l'Afganistan

Demà, a les 23.55, TV3, arran de l'actualitat informativa, recupera el documental "Vestida de negre", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de laQuimera, un viatge i retrat personal de l'Afganistan de la mà de la periodista Mònica Bernabé, que ha viscut vuit anys en aquest país.

Bernabé va anar, per primer cop, a l'Afganistan l'any 2001, mentre els talibans governaven el país. L'onada de solidaritat que va desencadenar, a tot Espanya, aquell viatge va fer posar en marxa una organització no governamental per la defensa dels drets humans de les dones al país.

Però, a més, la Mònica és una de les periodistes estrangeres que més temps ha passat de forma seguida a l'Afganistan, on treballa de periodista freelance pel diari "El Mundo" i diferents emissores de ràdio.

Per passar desapercebuda entre la població afganesa Mònica Bernabé sempre va vestida de negre de cap a peus, així ha viscut aquests anys, amb un perfil baix, en un lloc on la violència està sempre present i que durant l'any 2014 s'ha centrat contra estrangers, representants d'organisme internacionals i periodistes, n'han assassinat sis.

El documental portarà a descobrir la situació de les dones a l'Afganistan, la vida a la presó de dones de Kabul i què són els anomenats "delictes morals". També se seguirà la història dels traductors afganesos que van treballar per a l'exèrcit espanyol i que el govern de Madrid va abandonar a la seva sort, s'anirà a l'hospital de la Creu Roja a Kandahar, la capital del territori dels talibans, al sud del país, i es descobrirà com el futbol pot portar algunes espurnes d'esperança al país.

Tot just després que fa unes setmanes les tropes internacionals fessin la cerimònia de retirada en un lloc secret per evitar atemptats. L'Afganistan travessa una de les seves etapes més sagnants dels darrers anys. Per aquesta raó, l'OTAN ha anunciat que mantindrà al país uns 2.700 militars instructors, mentre que els Estats Units deixarà desplegats sobre el terreny al voltant de 9.800 soldats fins al 2024.

Com diu Mònica Bernabé en el documental, "l'Afganistan és un país en guerra i la religió és l'única cosa a què poden agafar els afganesos en un país que viu en conflicte permanent des de fa més de 30 anys".

Una producció de LaQuimera i Televisió de Catalunya

tv3.cat/senseficcio

 

Anar al contingut