Conte "La girafa Fari perd les taques"

"Una mà de contes" tornarà a produir nous capítols a partir dels projectes guanyadors dels Jocs Florals Escolars de Catalunya i estrenarà els contes sorgits de l'edició passada

Per quart any consecutiu, l'espai del canal Super3 "Una mà de contes" convertirà el projecte guanyador i els finalistes de la categoria de conte audiovisual il·lustrat dels Jocs Florals Escolars en capítols del programa. Aquest any, els Jocs Florals Escolars de Catalunya arriben a la sisena edició i ja s'ha obert la convocatòria per participar-hi. La convocatòria s'adreça a tots els alumnes de Primària de Catalunya i els contes presentats han de ser de creació pròpia i presentats per un grup classe, a dins de la categoria de conte audiovisual il·lustrat. Coincidint amb aquesta convocatòria, el programa "Una mà de contes" estrenarà aquesta setmana els tres contes guanyadors de l'edició de l'any passat dels Jocs Florals Escolars.

Un any més, el programa "Una mà de contes" del canal Super3 adaptarà el treball guanyador dels Jocs Florals Escolars de Catalunya, en la categoria de conte audiovisual il·lustrat, així com els projectes finalistes. L'adaptació es farà conjuntament amb els centres guanyadors o bé a través d'una interpretació de la història original feta per altres artistes o escriptors. En tots els casos, el canal Super3 adaptarà i interpretarà el conte perquè s'adeqüi al mitjà televisiu.

Coincidint amb la convocatòria dels VI Jocs Florals Escolars de Catalunya, el programa "Una mà de contes" estrenarà aquesta mateixa setmana tres capítols nous, produïts a partir de la proposta guanyadora i de les dues finalistes de l'edició de l'any passat. Es tracta dels contes "La girafa Fari perd les taques", "La Luri vol conèixer el Sol" i "Planeta verd".

 

"La girafa Fari perd les taques" (dijous, 7 de febrer, a les 19.40)

El conte, il·lustrat amb tècniques de collage, explica la història d'una girafa que vol veure món i que, pel camí, va fent amics que l'ajuden quan té algun problema, com, per exemple, quan perd les taques.

"La girafa Fari perd les taques" va ser el conte guanyador de l'edició dels Jocs Florals Escolars del 2018 i ha estat il·lustrat pels mateixos nens i nenes de 3r de la classe de les girafes de l'Escola Isaac Peral de Terrassa, que, a més, han fet la interpretació musical de la banda sonora del conte. El guió ha estat adaptat per l'escriptora i guionista de televisió Anna Manso, en col·laboració amb els autors del text original.

En el veredicte, el jurat va destacar l'interès de la narració dels alumnes i la força dels fons construïts per al desplegament de la seqüència dels fets. També en va destacar el tractament gràfic de les taques i la banda sonora, per l'adequació de la música i els efectes que es van fer servir en la creació.

 

"La Luri vol conèixer el Sol" (divendres, 8 de febrer, a les 17.55)

En aquesta història, la Luri té un somni i, per aconseguir-lo haurà, de descobrir el misteri que s'amaga a dins de l'escola.

Aquest conte, presentat pels alumnes de l'Escoleta Groga de l'Institut-Escola Trinitat Nova de Barcelona, va ser un dels finalistes de l'edició 2018 dels Jocs Florals Escolars i ha estat il·lustrat per Jordi Vila Delclòs, un magnífic aquarel·lista guanyador del premi Junceda 2017. L'adaptació del guió l'ha fet Elisenda Roca, periodista, presentadora de televisió i escriptora de literatura infantil i juvenil.

 

"Planeta verd" (divendres, 8 de febrer, a les 18.05)

Els protagonistes d'aquest conte són l'os Valentí i dues foques, la Teia i la Pia. Tots tres són molt amics i els agrada molt jugar plegats, però la contaminació fa que el gel es fongui i les seves vides estiguin en perill. Un pescador els ajudarà a demanar ajuda. Aquest conte s'ha animat amb la tècnica de stop-motion, amb plastilina i suro. 

El conte "Planeta verd" també va ser finalista de l'edició de l'any passat dels Jocs Florals Escolars. El van presentar el alumnes del grup de primària de l'escola Gafarró de de la ZER Alt Lluçanès i ha estat il·lustrat per Meritxell Duran, una artista que, a més de dibuixar, fa escultures i fa classes al Museu de la Xocolata per ensenyar a fer figuretes als pastissers. L'adaptació del guió ha anat a càrrec del gran escriptor Joaquim Carbó, un dels fundadors de la revista "Cavall Fort".

Anteriorment, l'espai del canal Super3 "Una mà de contes" també va produir, com a capítols nous del programa, els contes "En Bao i els seus amics", una creació original dels alumnes de l'Escola Pere Vila de Barcelona, que va guanyar els Jocs Florals Escolars de Barcelona l'any 2016; i "Mesela i Naïm", el projecte guanyador dels IV Jocs Florals Escolars de Catalunya l'any 2017, presentat pels alumnes de l'Institut Escola Daniel Magrané de Jesús, al Baix Ebre.

 

La categoria de conte il·lustrat dels Jocs Florals Escolars

L'objectiu de la categoria de conte il·lustrat dels Jocs Florals Escolars de Catalunya és promoure la creació literària i potenciar el treball interdisciplinari des dels àmbits lingüístic, digital i artístic. En aquesta categoria s'han d'abordar tècniques narratives noves com el guió, la llengua oral, la banda sonora i la dimensió visual i plàstica.

La modalitat de conte audiovisual il·lustrat s'adreça als alumnes de Primària i als alumnes de Primària d'educació especial de tot Catalunya. S'han de presentar per un col·lectiu, per fomentar el treball com a grups classe. El tema és lliure i els contes han de ser de creació original. Poden ser en llengua catalana o en aranès i s'han de lliurar en format de vídeo o en format de presentació. Les imatges que l'il·lustrin han de ser fetes pels alumnes en qualsevol tècnica plàstica i la banda sonora ha d'incorporar la narració feta pels alumnes i la música o els efectes sonors creats i enregistrats preferentment pel grup que hi participa. Tots els treballs presentats han de mostrar la creació del conte tal com es fa en el programa "Una mà de contes", del canal Super3.

 

super3.cat/unamadecontes

facebook.com/clubsuper3

Anar al contingut