Dilluns, a les 22.40

"H2: el laboratori de l'ocupació", una presó a l'aire lliure, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns 11 de desembre, a les 22.40, al 33, "60 minuts" estrena "H2: el laboratori de l'ocupació" que descriu com, després de 54 anys de control militar, Hebron ha esdevingut un laboratori de l'ocupació de Palestina.

La ciutat d'Hebron, la principal de Cisjordània, no és només un símbol de l'ocupació israeliana, funciona com a camp de prova dels mètodes opressius que l'exèrcit hebreu aplica després a altres localitats. "H2: el laboratori de l'ocupació" descriu com, després de 54 anys de control militar, Hebron ha esdevingut un laboratori de l'ocupació de Palestina, militarment i a través de l'assentament de colons jueus, que consideren tenir el dret de recuperar el centre de la ciutat. 

El documental "H2: el laboratori de l'ocupació" reconstrueix la història de la ciutat dividida a través d'imatges d'arxiu històriques, entrevistes amb caps comandaments militars, soldats israelians penedits i residents d'aquest microcosmos, que ajuda a predir què passarà a la resta del territori palestí ocupat segons Michael Sfard, advocat expert en drets humans: 

"Hebron és el laboratori de l'ocupació. Tot el que fan les autoritats israelianes a Cisjordània, fins i tot a Jerusalem Est, va començar amb el mètode d'«assaig i error» a Hebron. Quan vens a Hebron, veus el que passarà a altres llocs d'aquí dos mesos o un any. "

Hebron es troba partida en dues zones, l'H1, la zona palestina, i l'H2, la part oriental controlada per Israel i que inclou la Cova dels Patriarques, sagrada per a jueus i musulmans perquè és on estaria enterrat Abraham, el seu pare comú. 
 
Aquí el conflicte israelianopalestí es reactiva constantment, i és on va néixer Breaking the Silence, una organització d'exmilitars israelians que denuncien els mètodes de l'exèrcit sobre la població, penedits de les atrocitats que ells mateixos van cometre. 

"H2: el laboratori de l'ocupació" examina l'impacte sobre la població del control i la supervisió de ferro que les forces d'ocupació exerceix a la zona H2 d'Hebron, que s'ha convertit en una presó a l'aire lliure, fortament segregada. 

"H2: el laboratori de l'ocupació" és un documental dirigit per Idit Avrahami i Noam Sheizaf, produït per Hilla Medalia i Paul Cadieux. 

 

Anar al contingut