El 4 de juny, a les 23.35 i el 6 de juny, a les 22.50

El dia D més cinematogràfic, al 33

Eren dos quarts de set del matí d'un dimarts de juny del 1944. El dia 6 s'havia de salvar Europa de les urpes del nazisme i el feixisme. En el dia D i hora H, deu divisions dels exèrcits nord-americà, britànic i canadenc van desembarcar al nord de França. És el que es coneix com el desembarcament de Normandia, que fa 75 anys va canviar el signe de la Segona Guerra Mundial. Tres mesos després s'alliberava París, i un any més tard, Berlín.

En el marc d'aquest dia que va marcar el destí d'Europa, el 33 emet dues pel·lícules ambientades en aquell període bèl·lic. El 4 de juny, a les 23.35, el clàssic "Evasió o victòria", dirigit per John Huston i protagonitzat per Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow i Daniel Massey, al costat de futbolistes d'elit del moment com Pelé o Bobby Moore. El 6 de juny, a les 22.50, "Els dotze de patíbul", dirigida per Robert Aldrich amb Lee Marvin, Charles Bronson i John Cassavettes com a protagonistes. Una altra mostra de qualitat del cinema ambientat en la Segona Guerra Mundial nominada a tres Oscars i a un Globus d'Or.

Des del 1944, el 6 de juny sempre ha estat el dia D. A dos quarts de set del matí, hora britànica, va començar el desembarcament de milers de soldats a les platges de Normandia. 160.000 combatents dels exèrcits nord-americà, britànic i canadenc van desembarcar amb vehicles amfibis i es van llançar amb paracaigudes sobre la costa i l'interior del nord de França.

L'objectiu era trencar les defenses alemanyes amb tota la força de què es pogués disposar i començar la invasió d'Europa. No totes les posicions es van poder assegurar, però n'hi va haver prou per permetre el desembarcament a gran escala de l'exèrcit aliat. Després del 6 de juny i de l'operació Overlord, van poder entrar per la costa francesa 250.000 homes i 50.000 vehicles que van fer donar un gir a la guerra. El 25 d'agost es va aconseguir alliberar París.

Després de 75 anys, el desembarcament de Normandia continua sent l'operació d'invasió per mar més important de la història. I curiosament es podria haver fet un dia abans, ja que el 5 de juny era el dia escollit, però es va haver de posposar pel mal temps.

EVASIÓ O VICTÒRIA (Escape to victory)

Durant la Segona Guerra Mundial, l'americà Hatch està decidit a escapar-se d'un camp de concentració alemany en territori francès. Un dels presos, un tinent britànic, ha organitzat competicions de futbol que porten el comandament alemany a proposar un partit entre els guardians i els presoners en un estadi de París. Al camp hi ha un comitè de fugues que hi veu l'ocasió per fer un intent massiu. Hatch s'escapa primer per establir contacte amb la resistència francesa i preparar la fuga de l'estadi.

Idioma versió original: anglès
Producció: Freddie Fields per a Warner, 1981 (Estats Units)
Direcció: John Huston
Durada: 111 minuts
Guió: Evan Jones i Yabo Yablonsky, basat en un argument de Yablonsky, Djordje Milicevic i Jeff Maguire
Fotografia: Gerry Fisher (color)
Música: Bill Conti
Intèrprets:  Sylvester Stallone (Robert Hatch), Michael Caine (John Colby), Pelé (Luis Fernández), Bobby Moore (Terry Brady), Osvaldo Ardiles (Carlos Rey), Paul Van Himst (Michel Fileu)

ELS DOTZE DEL PATÍBUL (The Dirty Dozen)

A dotze soldats americans condemnats a mort o a molts anys de presó per crims comesos durant la guerra se'ls promet una amnistia si fan una missió molt perillosa darrere les línies nazis, abans del desembarcament dels aliats. El comandant Reisman es compromet, tot i l'oposició d'altres oficials, a organitzar el comando suïcida. Amb força, intel·ligència i psicologia, el dur oficial inculca disciplina i solidaritat al grup i el prepara per la missió fatídica. La tensió arriba a ser gairebé insuportable quan Reisman i els seus homes han de fer volar el castell de Bretanya on viuen els oficials de l'Estat Major alemany.

Idioma versió original: anglès
Producció: Kenneth Hyman per a MGM, 1967
Direcció: Robert Aldrich
Durada: 150 minuts
Guió: Nunnally Johnson i Lukas Heller, basat en la novel.la de E. M. Nathanson
Fotografia: Edward Scaife (Metrocolor)
Música: Frank De Vol
Intèrprets: Lee Marvin (comandant Reisman), Ernest Borgnine (general Worden), Charles Bronson (Joseph Wladislaw), Jim Brown (Robert Jefferson), John Cassavettes (Victor Franko), Richard Jaeckel (sergent Bowren)

tv3.cat/33

Anar al contingut