"Anar a la guerra" i "L'espectacle de la guerra", a "60 minuts"
Dilluns, a les 23.05

"Anar a la guerra" i "L'espectacle de la guerra", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 7 d'octubre, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena el reportatge "Anar a la guerra", dirigit per Sebastian Junger i Karl Marlantes. Com és realment anar a la guerra? Aquest reportatge de la cadena pública nord-americana PBS endinsa l'espectador en l'experiència de l'horror de la batalla i revela la psicologia del soldat en el combat com mai havíem vist i sentit. Després, a les 00.05, recupera "L'espectacle de la guerra". Dividida en set capítols (Revolta, Supressió, Resistència, Setge, Records, Fronts i Extremisme), la pel·lícula segueix durant anys la trajectòria d'Obaidah Zytoon i els seus amics, unes vides estroncades per la guerra i amenaçades per la violència, la presó, l'exili, la tortura i la mort.

Anar a la guerra

La guerra és la última paradoxa. Plena de terror, dolor i pena. "Anar a la guerra" ens ajuda a entendre aquesta paradoxa i arribar al cor de com és ser un soldat en temps de guerra.

El documental mostra les experiències dels soldats en l'entrenament, en el trauma de la batalla i en el seu retorn a casa, en cas de sobreviure, a través de diversos conflictes. 

El director d'aquesta autèntica immersió en la part més dolorosa de la condició humana és Sebastian Junger, autor del celebrat documental "Restrepo", nominada a l'acadèmia dels Òscars de Hollywood, i Karl Marlantes, oficial de marina i autor del best seller "What is like to go to war" ("Com és anar a la guerra").

"Going to war"  aborda les respostes humanes més profundes que transcendeixen les batalles i les cultures i són universals al llarg de la història.

"Ens agrada pensar la guerra com una aberració, però gairebé no hi ha hagut un moment o una cultura de la humanitat que no hagi estat condicionada per una guerra. És universal ", diu Junger. 

Amb el suport de múltiples recursos humans i tècnics, "Anar a la guerra" tracta de trepitjar un nou terreny sobre l'impacte de la guerra en homes i dones que l'han hagut d'experimentar i en les persones del seu entorn més pròxim.

"L'experiència de la guerra és difícil de comprendre per als que no han vist mai un combat", diu Michael Rosenfeld, productor executiu i vicepresident de la divisió de la PBS a Nova York. Aquest documental tracta d'aproximar l'espectador a la terrible experiència de multitud de persones al llarg de la història.

Dirigit per Sebastian Junger i Karl Marlantes

 

L'espectacle de la guerra

El març del 2011 Obaidah Zytoon, locutora de ràdio, i una colla d'amics surten al carrer per manifestar-se contra el règim opressor del president sirià Bashar al-Assad. Sabent que la Primavera Àrab canviarà per sempre el seu país, aquest grup d'artistes i activistes comença a gravar la seva vida i els esdeveniments que viu Síria. La resposta violenta del règim aboca el país a una cruenta guerra civil, i la brutalitat, la presó i la mort posa a prova les seves esperances d'un futur millor.

Obaidah Zytoon i els seus amics van treballar amb el director danès veterà Andreas Dalsgaard per donar forma, narrar, i editar anys de metratge amb una narrativa personal. "L'espectacle de la guerra" ("The Whar Show"), subtitulat "De la revolució a la guerra en set passos," destaca respecta a altres pel·lícules sobre Síria en molts sentits. En lloc d'insistir en escenes de vessament de sang, se centra en el que la revolució significava per a la gent comuna. La majoria dels amics de Zytoon no són agitadors polítics. Ells comparteixen aspiracions similars als joves de tot el món: alliberar-se de les restriccions de la religió i la repressió. 

Però els somnis de revolució es converteixen en la realitat d'una guerra civil. Zytoon es veu obligada a marxar d'Homs al seu poble natal, Zabadani, prop del Líban, i al nord de Síria, on coneix rebels que estan lluitant que testimonien l'ascens de l'extremisme.

Dividida en set capítols (Revolta, Supressió, Resistència, Setge, Records, Fronts i Extremisme), la pel·lícula segueix durant anys la trajectòria d'Obaidah Zytoon i els seus amics, unes vides estroncades per la guerra i amenaçades per la violència, la presó, l'exili, la tortura i la mort.

Dirigit per Andreas Dalsgaard i Obaidah Zytoon.

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 4 d'octubre del 2019

 

Anar al contingut