Boston

La policia aixeca el toc de queda mentre continua la recerca del segon sospitós de l'atemptat de dilluns contra la marató de Boston

La policia pentina casa per casa el barri residencial de Watertown, on es creu que s'hauria amagat Dzhokhar Tsarnàiev, un dels sospitosos de l'atemptat de dilluns. Alerten que va armat i és molt perillós. Familiars dels dos germans, un d'ells ja mort, descarten el mòbil de la religió i apunten la marginació com a detonant de l'acció. Al districte de Cambridge, la policia sospesa fer una detonació controlada a la casa on vivien els sospitosos, i on podria haver-hi explosius.

RedaccióActualitzat
Màxima tensió a Boston i estat de setge policial al barri residencial de Watertown, on la policia busca casa per casa el segon sospitós de l'atemptat de dilluns, i al districte de Cambridge, on vivien els sospitosos. La policia manté un dispositiu de seguretat al voltant del domicili, on es tem que hi hagi material explosiu. Sospesen fer-hi una detonació controlada.

Les autoritats, però, han decidit aixecar el toc de queda que ha deixat l'àrea metropolitana pràcticament paralitzada i el trànsit aeri tallat les últimes hores. Escoles, botigues i el transport públic havien tancat i els carrers estaven buits ja que les autoritats havien demanat que la gent es quedés tancada a casa. Ara, tot i que el segon sospitós continua lliure, es dóna llum verda a les persones per sortir de casa però els demana que continuïn vigilants. No és té constància que el sospitós encara sigui a Boston però les autoritats creuen que encara és a l'estat de Massachussets.
 
El fugitu és Dzhokhar Tsarnàiev, un estudiant de segon de Medicina a qui els seus companys consideraven una persona encantadora. Les autoritats policials i militars, en canvi, alerten que va armat i és molt perillós. Té 19 anys i és d'origen txetxè però resideix des de fa anys als Estats Units.

Ell i el seu germà Tamerlan, mort durant la persecució, serien els responsables del terror sembrat dilluns a l'arribada de la marató de Boston.
 
Qui són?

Els dos germans han deixat algunes pistes sobre la seva personalitat a les xarxes socials. Dzhokhar té un perfil en una web semblant a Facebook. De fet la va consultar la passada nit, hora de Boston, abans de començar la fugida. Buscava feina. En les seves referències, s'identifica com a musulmà i mostra simpaties cap a la independència de Txetxènia, una república separatista russa arrasada als anys noranta per Moscou.
 
El seu germà tenia 26 anys. Els que coneixen en Tamerlan parlen d'un jove més aviat solitari, amb problemes de relació, que assegurava no haver fet amics als Estats Units. Havia estudiat enginyeria però no consta que en tingués el títol. Li agradava la boxa i es va presentar al concurs dels Guants d'Or. Un familiar assegura que tenia conviccions religioses molt profundes, com ho demostra la seva llista de vídeos preferits a YouTube, on hi ha de tot però hi abunda la propaganda islamista.

Per què?

Els familiars descarten el motiu de la religió i apunten altres motius com la marginació. L'oncle dels sospitosos, Ruslan Tsarni, ho atribueix al fet de "ser uns perdedors, a l'odi a aquells que han aconseguit tenir una posició en la societat. Són les úniques raons que em puc imaginar. Qualsevol altra cosa relacionada amb la religió, amb l'islam, és mentida."

En una roda de premsa improvisada a les portes de casa seva a Cambridge, Tsarni ha demanat al seu nebot que s'entregui a la policia i demani perdó. També s'ha solidaritzat amb les víctimes dels atemptats i ha dit que els fills del seu germà Anzor Tsarnàiev "han avergonyit la família i tota l'ètnia txetxena".

Cronologia dels fets



Dijous a la tarda l'FBI va publicar aquest vídeo dels dos sospitosos de l'atemptat. Hores més tard, els dos sospitosos assaltaven un supermercat obert 24 hores a prop del Massachusetts Institute of Technology. En la fugida van matar un policia.

Tot seguit van segrestar un Mercedes, amb el conductor dins. Després d'una mitja hora de circular a tota velocitat, van deixar lliure al conductor en una gasolinera i va començar un tiroteig amb la policia. De resultes d'aquest enfrontament, un altre agent va quedar ferit.

Segons algunes versions, els sospitosos va llançar explosius. En aquest enfrontament va morir el sospitós número u, que va ser traslladat a l'hospital Beth Israel. El portaveu del centre ha explicat que el mort tenia molts trets de bala i metralla al cos. Algunes fonts diuen que portava una armilla amb una bomba.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut